Crypte van Sint-Hermes en het Zottenboek

In de Middeleeuwen was Ronse een bedevaartsoord waar ze van heinde en verre naartoe kwamen. Veel had te maken met de relikwieën van St. Hermes die in de prachtige 11de eeuwse crypte van de Sint-Hermesbasiliek bewaard worden.

St.Hermesbasiliek, de heilige Hermes © Myriam Thys St.Hermesbasiliek, de heilige Hermes

Geesteszieken kwamen hier om genezing vragen. Maar er bestond een gezegde: ‘St Hermes geneest alle gekken, maar laat die van Ronse verrekken.’ De eigen zotten zoals zij ze graag noemen werden aan hun lot overgelaten, want om van de gunsten van de heilige Hermes te genieten moest je eerst minstens 25 km te voet afleggen. Daarom wordt elk jaar de Fiertelommegang georganiseerd, een tocht van 32,5 km rond het stadje zodat ook de bewoners op de gunsten van hun patroonheilige kunnen rekenen.

 

 

Het Zottenboek

In de crypte, waar de pelgrims kalmerende baden kregen, een spa avant la lettre, ligt ook het Zottenboek, waarin de geesteszieken werden geregistreerd.

St.Hermescrypte met vooraan het zottenboek © Myriam Thys

 

Must en de zingende weefmachines

Tijdens het Interbellum stonden er meer dan 500 textielfabrieken en weverijen in Ronse. In het textielmuseum Must zien we o.a. een enorme collectie weefgetouwen van de jaren ’20 tot nu. Als onze gids een van de oudste machines aanzet, want ze werken nog allemaal, is het geluid oorverdovend. Uitgerekend dan valt onze blik op een vergeelde affiche: ‘In Ronse zingen de weefgetouwen.’ Een enorm eufemisme, want zij die hier werkten waren meestal al voor hun 20ste potdoof.

Textielmuseum Must © Myriam Thys

 

Zonder oorbeschermers moet het de hel geweest zijn. Maar er kwamen ook positieve dingen uit voort. Zo zijn er hier tal van uitdrukkingen ontstaan: schering en inslag, de riem afleggen of de draad kwijt zijn. Zonder het te weten heeft de weefindustrie onze taal verrijkt. Hoe dan ook, Must bezoeken is een must.

In Ronsse (Must) zingen de weefgetouwen © Myriam Thys

 

Een van de 40 antieke weefgetouwen © Myriam Thys