Terug

Culinaire hoogstanden aan de voet van de Pyreneeën: een gastronomisch bezoek aan Santiago de Compostella

02/03/2022

We starten onze bedevaartstocht naar Santiago de Compostella in de Pyreneeën.

We volgen de Franse Route, de meest populaire van de drie. Onderweg doorkruisen we enkele regio’s die bekend staan om hun culinaire hoogstandjes. Navarra is daar een mooi voorbeeld van. Voor deze Noord-Spaanse regio kent de gevarieerde keuken geen geheimen. In de regio Aragón is veelzijdigheid het handelsmerk van de cuisine.

Navarra: oneindige variatie

De gastronomie in Navarra is, net als het landschap, enorm veelzijdig. De regio kenmerkt zich door enorme naaldbossen, indrukwekkende watervallen en grote rivieren. Daarnaast is het gelegen aan de voet van de Pyreneeën. De natuur in overvloed zorgt ervoor dat de keuken van Navarra vooral vaart op natuurlijke producten en ingrediënten. De belangrijkste producten in de lokale keuken zijn kazen, melk, lams- en rundvlees, kastanjes, hazelnoten en de beroemde Aézcoa-aardappel. De groenteteelt in Navarra is ook een cruciaal onderdeel. De beroemde chef-kok Ferrán Adriá noemde de regio ooit ‘wereldhoofdstad van de groente’.

https://www.maxpixel.net/photo-2450893

Als je op je weg naar Santiago de Compostella in het westelijke gedeelte van de regio bent, proef je van de vers gevangen vis uit de rivieren Ebro en Bidasoa. In de rivierbedding groeien ook de beste asperges. In de hoofdstad Pamplona is de ‘cordero al chilindrón’ (lamsstoofpot) een populair streekgerecht. De kazen Roncal en Idiazabal komen ook uit deze regio. Voor wandelaars op de Camino is de chistorra-worst in bladerdeeg is een favoriet. Verder ontwikkelt de regionale keuken zich ook nog steeds: de foie gras van de Aranaz-eend is de nieuwste toevoeging aan de cuisine van Navarra.

Aragón: de keuken in ontwikkeling

De cuisines van Aragón en Navarra lopen enigszins in elkaar over. De Aragonese keuken heeft zich ontwikkeld door de vele invloeden en culturen die de regio hebben doorkruist doorheen de eeuwen. In veel van de traditionele gerechten is vlees het hoofdingrediënt: de stoofpotjes met voornamelijk lamsvlees (of kip) zijn kenmerkend voor deze regio. Ook de gerookte ham uit Teruel en de arbiello- en longaniza-worsten zijn bekende gastronomische hoogstandjes.

Toch is niet de gehele cuisine van Aragón gebaseerd op vleesgerechten. Net als in Navarra wordt er gebruikt gemaakt van producten uit de rivier: forel, aal en zelfs kikkerbilletjes staan geregeld op het menu. Fruit is de basis van de desserts die je in deze regio tegenkomt. Een typisch toetje is de ‘frutas de Aragón’, versuikerd fruit met een laagje chocolat. Ook ‘guirlache’ is een veel gezien dessert in Aragón, gemaakt van geroosterde amandelen en gekarameliseerde suiker. Voor de echte zoetekauw is Aragón the place to be.

In de hoofdstad Zaragoza vind je op een kwartiertje wandelen van het indrukwekkende stadsplein Plaza del Pilar, het district El Tubo. Dit is het tapasdistrict bij uitstek, waar je het beste van de Aragonese cuisine kunt proeven.

Lees de volledige reportage