Terug

Cultureel verleden en artistiek heden in Luik

Liefhebbers van oude relieken of van moderne kunsten vinden ongetwijfeld hun gading in deze rijkgevulde regio.

Luik, Grand Curtius © WBT-DenisErroyaux Luik, Grand Curtius

Nu eens historisch, dan weer modern, de musea, kastelen of abdijen en kerken getuigen van een groots verleden en een artistieke toekomstvisie.

 

Kastelen, kerken en abdijen

Met het bijzondere middeleeuwse kasteel Reinhardstein in Ovifat (waar je kan deelnemen aan een authentiek middeleeuws feest) en het prachtige kasteel van Jehay en zijn prachtige bomen en moestuin heeft de provincie Luik heel wat in petto om je nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Dat feit zal zeker bevestigd worden door het kasteel van de Avouerie van Anthisnes met zijn interessante biermuseum.

Meer info

Vallon du Ninglinspo © WBT - Denis Erroyauxaux

 

Abdij van Stavelot

Volgende stop: de magnifieke abdij van Stavelot die een van de oudste kloosterfundamenten van België kent. Vandaag zijn verschillende thematische musea ondergebracht in de abdij, waaronder een gewijd aan het mooiste circuit ter wereld: Spa-Francorchamps. Zelfs ik was onder de indruk van deze tentoonstelling, ook al ben ik geen trouwe aanhanger van de F1.

Abdij van Stavelot gezien vanuit een luchtballon © Michel Laboureur « Abbaye de Stavelot »

 

Abdij van Onze Lieve Vrouw van Val-Dieu

De abdij van Onze Lieve Vrouw van Val-Dieu, gelegen in het land van Herve, is een van de opvallendste religieuze bouwwerken in de provincie Luik. De bouw is meer dan 800 jaar geleden begonnen. Belangrijk weetje: het is de ene cisterciënzerabdij die de Franse Revolutie heeft weten te doorstaan. Een gegidst bezoek is een must om al de schatten van deze abdij, die trouwens nog steeds functioneert, te ontdekken.

Abdij van Onze Lieve Vrouw van Val-Dieu © FTPL P.Fagnoul

 

Musea in overvloed

Na een bezoek aan de musea van La Boverie of het Waalse Leven heb je zin in één ding: nog meer ontdekken! Gelukkig heb je keuze te over: het Grand Curtius, het chocolademuseum Jacques, Musée de la Résistance, Fort van Loncin, het mijnmuseum van Blegny of de Toren van Eben-Ezer… Volg de activiteitenagenda’s van de belangrijkste musea om je daguitstap of ontdekkingsweekend te vullen. De musea zijn bovendien vaak het toneel van tijdelijke tentoonstellingen.

Museum van het Waalse Leven © provincedeliege_presse&multimedia

top deals