Terug

Daarom voegen we in Luik appelen bij peren

Wie kent de bekende Luikse stroop niet? Of je er nu van houdt of niet, na een bezoek aan de artisanale stroopfabriek van Aubel in het gezelschap van Claudy Nyssen overheerst er één gevoel: respect.

Claudy Nissens in de stroopfabriek: de verdamping om het sap om te vormen tot stroop neemt uren in beslag © DDLH Claudy Nissens in de stroopfabriek: de verdamping om het sap om te vormen tot stroop neemt uren in beslag

Deze artisanale stroop zonder toegevoegde suikers wordt al vijf generaties lang gemaakt en is eigenlijk het geconcentreerde sap van “hoge” appelen en peren. In heel wat sterrenrestaurants tilt deze stroop de gerechten naar een hoger niveau.

Meer info

 

Wijze mix van appelen en peren

Voor de fabriek staan ontelbaar veel kisten vol appelen en peren. De vruchten zijn biologisch en lokaal geteeld. Na een kwaliteitscontrole plaatst Claudy een kist boven een enorme ketel. De hoeveelheid appelen en peren wordt streng nagekeken. De vruchten geven een aangename geur af en geven me meteen zin om de stroop te proeven.

Aankomst en controle van het fruit © DDLH

 

© DDLH

 

Van gekookt fruit naar stroop

Wanneer het fruit tot moes gekookt werd, gaat het naar de pers, een indrukwekkende machine die de vruchten samenperst om er het sap uit te halen. Aan de ene kant komen er vreemde koeken gedroogd fruit uit, aan de andere kant wordt helder sap opgevangen. Claudy laat me weten dat de koeken van gedroogd fruit in geen geval worden weggegooid. Ze dienen als voeding voor de dieren van de boeren in de regio.

Onbewerkt sap stroomt uit de pers © DDLH

 

Onmiddellijk nadat de stroop geproduceerd werd, wordt het in potten gestoken © DDLH

 

Voilà, de bekende stroop van Aubel en andere producten, zoals confituur