De 7 parels van de Adriatische kust

Rédaction / Redactie,
02-09-2021
Een regio die je absoluut met een cruise moet ontdekken? De Adriatische kust!
Vacancesweb.be

Het rijke, indrukwekkende erfgoed en de honderden eilandjes langs de kustlijn van Noord-Italië en het vroegere Joegoslavië zijn een onvergetelijke en unieke ervaring voor wie houdt van cultuur, ontspanning en gastronomie!

Veel steden zijn door hun ligging aan de zee gemakkelijker te bereiken over het water. De perfecte route start in Venetië, een van de meest emblematische steden van Italië. De “stad van de bruggen” heeft een rijke geschiedenis die
even fascinerend als neerslachtig is. Venetië bezit daardoor een indrukwekkend architecturaal en cultureel erfgoed. Naast de historische gebouwen en paleizen die wereldwijd bekend zijn, vind je er ook internationale evenementen, zoals het carnaval, en musea met adembenemende collecties. Een geslaagde cocktail die van Venetië een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land maakt en die toeristen van over de hele wereld weet te lokken!

Venetië
Venetië Vacancesweb.be

Een andere Italiaanse stad die een omweg waard is, is Bari, de belangrijkste stad van de regio Puglia. Al eeuwenlang is de stad een belangrijk handels- en cultureel kruispunt tussen Europa en het Midden-Oosten. De vele monumenten en sites herinneren aan zijn lange geschiedenis. De oude stad verleidt je met zijn schoonheid en pittoreske straatjes. De beste manier om die te ontdekken, is te voet. Laat jezelf verdwalen en zwerf langs de vele eetstandjes en cafeetjes waar je van een heerlijke Italiaanse Espresso kan genieten. Tijdens je wandeling kom je ook langs fascinerende musea en majestueuze kerken, zoals de ongelooflijke Sint-Nicolaas Basiliek van Bari, waarin relieken van de heiligen schuilen.

Bari
Bari Vacancesweb.be

Van Italië gaan we naar buurland Griekenland met een eerste stop in Katakolon. Dat kleine Griekse dorp, ingesloten door de haven en een heuvel, telt minder dan 1.000 inwoners. Het dorp heeft zich de laatste jaren sterk weten te ontwikkelen dankzij de cruiseschepen die hier halt houden. Katakolon, gelegen in het semibergachtige gebied van Pyrgos, combineert vandaag de charmes van een authentiek Grieks dorp en de voordelen van een goed uitgeruste kuststad.

Katakolon
Katakolon Vacancesweb.be

Verder naar het bruisende Mykonos, het meest feestelijke eiland van Griekenland! Ja, naar Mykonos ga je niet alleen om iets te zien, maar ook om zelf gezien te worden. Naast dat feestgedruis biedt het eiland heel wat charme, vooral dankzij de honderden smalle straatjes met gekalkte huisjes en hun felgekleurde ramen. Mykonos is ook gekend om zijn windmolens en de honderden kapelletjes. Dat komt doordat Mykonos zich vroeger inhield met piraterij en, in geval van nood op zee, beloofden ze een kapel te bouwen als ze heelhuids weer aan wal geraakten!

Mykonos
Mykonos Vacancesweb.be

Na de tocht langs de Cycladen gaan we naar de Griekse hoofdstad: Athene. Op het eerste gezicht is het misschien niet de aantrekkelijkste stad door het lawaai, de chaos en de vervuiling, maar de stad verdient toch een tussenstop. Athene telt heel wat musea, zoals het flamboyante nieuwe museum van de Acropolis, maar ook heel wat levendige en typische wijken. Je zal je snel hechten aan de megapool dankzij het lekkere eten en drinken en het gezellige feestgedruis!

Athene
Athene Vacancesweb.be

Na de Italiaanse en Griekse kust, gaan we nu naar Albanië, meer bepaald naar Saranda in het zuiden van dit kleine Balkanland. Het is een van de belangrijkste kustplaatsen van Albanië, gelegen tussen de Ionische zee en olijfheuvels. Je vindt er, onder andere, de eerste synagoge van Albanië, gebouwd in de 5de eeuw, met zijn mozaïek in de vorm van een menora (Hebreeuwse kandelaar met zeven armen). Wat hogerop bezoek je het Lëkurësi kasteel vanwaar je een prachtig zicht hebt over de stad en de baai.

Saranda
Saranda Vacancesweb.be

Laatste halte voor we teruggaan naar Venetië: Dubrovnik, de parel van de Adriatische kust. Het is de meest bezochte stad van Kroatië, vooral door het indruwekkende erfgoed bestaande stadswallen, het Paleis van de Rector, de Stradun, de Zuil van Orlando, zijn tientallen kerken en kloosters. Dubrovnik maakt deel uit van het UNESCO werelderfgoed. Recent verworf de stad nog meer bekendheid door Game of Thrones, de beroemde serie die daar deels werd opgenomen.

Dubrovnik
Dubrovnik Vacancesweb.be