De Bahama’s: van de hemel naar de hel… 5 belangrijke weetjes!

Rédaction / Redactie,
02-09-2021
Een "historische tragedie": zo omschreef premier Hubert Minnis de doortocht van orkaan Dorian, die de archipel van ongeveer 700 eilanden heeft getroffen.

Bij de volkstelling afgelopen dinsdag bleek dat al 5 personen het leven hebben gelaten als gevolg van de orkaan. Straten stonden blank, daken vlogen weg, bomen werden ontworteld… Een geschenk uit de hemel kan je Dorian moeilijk noemen. Volgens de eerste evaluaties van de autoriteiten en van het Rode Kruis – dat maandag ter plaatse kwam – zijn er mogelijk zo’n 13.000 huizen beschadigd of vernield en heeft de orkaan “aanzienlijke schade” aangericht op de Abacos-eilanden en op Grand Bahama.

1. Migratie en drugs

De Bahama’s, een archipel van 700 eilanden (waarvan er 39 bewoond zijn), is gelegen op 80 km ten zuidoosten van de kust van Florida, vlakbij Jamaica, Cuba en Haïti. De Bahama’s worden regelmatig gebruikt als doorgangsroute door migranten die de Verenigde Staten willen bereiken.

Volgens het International Office for Migration werken ongeveer 5.000 Haïtiaanse migranten legaal op de Bahama’s, al zouden 20.000 tot 50.000 van hun landgenoten zich illegaal in dit land van ongeveer 385.000 inwoners (Wereldbank) hebben gevestigd. 85% van de bevolking is van Afrikaanse afkomst.

De geografische ligging van de archipel heeft er ook voor gezorgd dat het een draaischijf voor drugshandel is geworden.

2. Paradijs, ook fiscaal

Toeristen – 80% komende van de Verenigde Staten en ongeveer 4 miljoen bezoekers per jaar – vormen de belangrijkste bron van inkomsten voor het land (60% van een BNP van meer dan 12 miljard dollar). De belangrijkste attractie van het eiland is Atlantis Paradise Island, een groot toeristisch complex tegenover de hoofdstad Nassau op Paradise Island.

Het land werd zwaar getroffen door de financiële crisis van 2008 en de groei blijft laag (1,4% in 2017). Dankzij een zeer gunstig fiscaal beleid is de banksector de op een na grootste economische sector van het land (1/5e van het BNP).

3. Waar sterren thuis zijn

De archipel is de thuisbasis van vele beroemdheden, zoals van Sean Connery en Johnny Depp, die er net als veel andere sterren een privé-eiland bezit. De New Yorkse muzikant Lenny Kravitz, geboren uit een Bahamaanse moeder, beschouwt de archipel als het “land van zijn hart” en isoleerde zich op de archipel om er zijn laatste album “Raise Vibration” (2018) voor te bereiden.

4. Tweepartijensysteem

Onafhankelijk sinds 1973 en lid van de Commonwealth, worden de Bahama’s op geleid door koningin Elizabeth II van Engeland . De Progressive Liberal Party (PLP) domineerde het politieke leven tijdens de eerste twee decennia van de onafhankelijkheid, tot de overwinning van de Free National movement (FNM) in 1992. Sindsdien hebben deze twee formaties het land afwisselend bestuurd. De FNM won de verkiezingen in 2017.

5. Stormen en orkanen

De Bahama’s worden regelmatig getroffen door orkanen en tropische stormen. In 2004 stierven er negen mensen na de doortocht van Jeanne en in 2016, toen orkaan Matthew aan land kwam, werden de vliegvelden gesloten en kregen de bewoners van de autoriteiten het bevel om naar de hoogste punten van de eilanden te trekken. Ondanks de grote schade werden er geen slachtoffers gemeld. In 1999 veroorzaakte orkaan Floyd golven van meer dan 15 meter en werd minstens één dode geteld, in 1992 doodde orkaan Andrew vier mensen.