Strand van Meneham

Terug

De eilanden. Bretagne met een exotische twist

Luchtfoto, het eiland van Molene © Nicolas Job Luchtfoto, het eiland van Molene

Met wat zon waan je je in een tropisch archipel, de eilanden van Glénan, 7 in totaal, zijn een categorie apart.

 

Ze worden de Seychellen van Bretagne genoemd.

Het water in de lagune kan makkelijk concurreren met dat van de Indische oceaan, het heeft niet alleen een prachtige kleur, het is ook het helderst van heel Bretagne. Het is een paradijs met witte zandstranden en een uniek ecosysteem, er groeit zelfs een bloem die je nergens anders vindt: de Glénan narcis. Het mooiste zicht op de eilandjes, die rond een soort binnenzee liggen, hebben we vanop het Fort van Cicogne op het St. Nicolas eiland. Omdat het een toevluchtsoord was voor piraten, zou het wel eens kunnen dat er nog schatten verborgen liggen. Wij kopen alvast een schopje, je weet maar nooit.

Meer info

De eilanden van Ponant © Xavier Dubois

 

De eilanden van Finistère © Xavier Dubois

 

Onbewoond maar niet onbemind

Vogelliefhebbers kunnenen hun hartje ophalen op de 7 eilanden voor de Roze Granietkust: Rouzic, Les Costans, Malban, Bono, Ile aux Moines, Ile Plate en Les Cerfs, allemaal onbewoond. Vogels zwaaien er de plak. Het is het belangrijkste vogelreservaat aan de Franse kust. We treden er binnen in de wondere wereld van pappegaaiduikers, meer dan 17.000 koppels Jan van Genten, zeekoeten en alken. En met wat geluk zie je er ook zeehonden.

Luchtfoto, de vuurtoren van Creac'h © Nicolas Job

 

Het einde van de wereld

En dan heb je nog de eilanden van Iroise. Molène en Ouessant. Het archipel van Ouessant is echt het einde van de wereld, het uiterste punt van het Frans-Europees grondgebied. Vaak gehuld in mist doet deze eilandenketting, van alweer zeven eilanden, bijna surrealistisch aan. Ouessant wordt vaak het mooiste Bretoense eiland genoemd met zijn ruige kliffen en geheimzinnige sfeer. Maar dat is iets wat je beter zelf komt uitzoeken.

Eiland: Île-aux-Moines © Jacqueline Piriou

 

Met de zeilboot van Audierne naar het eiland Sein © Yannick Derennes