De heerlijke wijnen van Wallonië

Wie in onze contreien wijn zegt, denkt al snel aan Frankrijk, maar ook in Wallonië zijn er prachtige wijngaarden waar uitstekende wijnen worden gemaakt. Maar het stopt niet bij wijnen, ook op het vlak van whisky’s en likeuren heeft Wallonië heel wat lekkers voor je in petto.

© Olivier Legardien

Wijn is hip & happening in Wallonië

De Waalse wijngaarden groeien en bloeien. Logisch, het gaat er een stuk professioneler aan toe dan vroeger, de opwarming van de aarde helpt op dit vlak een beetje en we beginnen de eigen wijnen meer en meer te waarderen. De moderne wijnbouw in Wallonië dateert al van in de jaren ‘60, maar kent de laatste jaren echt een boom. Heel wat ambitieuze projecten worden opgestart, wat de kwaliteit natuurlijk ten goede komt. Reken maar dat je dat proeft in je glas. Bovendien kun je heel wat van deze wijngaarden bezoeken.

Volg de wijnroute

Er zijn tal van wijngaarden en distilleerderijen in Wallonië, dus daar ben je een hele tijd mee zoet. Een overzichtelijke wijn- & stokerijroute, met digitale kaart, geeft je een goed overzicht en laat je toe je wijntrip uitstekend te plannen. Van proeverij tot wandelen tussen de wijnranken, alles kan in Wallonië. Ze allemaal opsommen zou ons wat te ver brengen, maar deze 4 stops zijn alvast een must visit op je culinaire route!

Dowload de route

 

Must visit 1 l Wijngaarden langs de Maas

De witte wijn van Clos des Prébendiers is een waar begrip. De cépage van drie verschillende druiven is om duimen en vingers bij af te likken. De wijngaard kun je trouwens bezoeken, waarbij je een blik kunt werpen op het productieproces en je natuurlijk ook de wijn kunt proeven. Jacques Mouton, de eigenaar, neemt je graag mee op sleeptouw en vertelt je vol passie zijn verhaal. De rondleiding is in principe gratis en voor een proefglaasje betaal je amper 2 euro. Informeer je vooraf wel even naar de data van rondleidingen.

Meer info

Clos des Prebendiers © David Samyn

 

Must visit 2 l Biologische wijn in Chaudfontaine

Het gelijknamige water ken je waarschijnlijk wel, maar met Septem Triones is er ook een fantastische wijngaard in Chaudfontaine. Vader en zoon Galler verbouwen hier overheerlijke biologische wijn met respect voor de natuur. Van mei tot september ontvangen ze je hier met open armen voor een rondleiding. Proeven is toegestaan en je kijkt je ogen uit. Het bezoek aan de wijngaard is gratis, maar check even of er plaats is!

Meer info

Septem Triones © septem-triones.com

 

Must visit 3 l Le vin de Liège

Ook in Luik kennen ze wat van wijn maken. Deze coöperatie is in 2010 ontstaan en is ondertussen al enkele jaren aan de slag. De stokken zijn geplant tussen 2012 en 2014 en dus nog jong. In deze wijngaard wordt stevig ingezet op duurzaamheid. Ondertussen worden er meer dan 100.000 flessen per jaar gebotteld, wat een prestatie op zich is. Deze wijngaard valt te bezoeken op afspraak.

Meer info

Luikse wijn © Olivier Legardien

 

Must visit 4 l The Owl Distillery

Er zijn heel wat wijngaarden in Wallonië, maar daarnaast schrijven ook tientallen stokerijen schrijven er een mooi verhaal. The Owl Distillery is er daar een van. Hun single malt whisky, de enige in België, is een toppertje. Je kunt er terecht voor een geleid bezoek en kunt zo het hele productieproces bekijken. Deze whisky is sowieso een van de beste van Europa, dus niet twijfelen. De combinatie met een sigaar is niet verplicht.

Meer info

The Owl Distillery © Emmanuel Mathez

 

Meer ontdekken?

Meer pareltjes ontdekken in Wallonië? Grasduin zeker eens door de brochure en stippel je eigen tussenstops uit op de wijn- en stokerijroute. Een must voor de culinaire smulpapen en bon vivants.

Dowload de route