De Hoge Mote een van de best bewaarde historische gebouwen van Ronse

Een belevingscentrum with a view. Vanop de panoramatoren van het belevingscentrum de Hoge Mote, een van de best bewaarde historische gebouwen van de stad, hebben we een prachtig uitzicht op Ronse.

Centrum Hoge Mote © Visit Ronse Centrum Hoge Mote

In het bezoekerscentrum komen we aan de hand van filmpjes en virtual reality veel te weten over deze ooit bloeiende textielstad in de Vlaamse Ardennen. De oorspronkelijke kanunnikenwoning kan je bereiken via een loopbrug over een beekje. De stad werd nooit ommuurd, maar werd beschermd door een krans van moten, verhoogde heuvels, die telkens omringd waren door een gracht.

 

Bruulpark

De Hoge Mote is ook de plek waar nu de meeste stadswandelingen starten. Vlakbij, in het Bruulpark, ligt het Spanjaardenkasteel, waar het Spaanse garnizoen gelegerd was. Na een brand in de 17e eeuw werd het gerestaureerd tot de Dekenij van de Sint Hermesbasiliek. De laatste deken liet het helemaal in Louis XV en XVI stijl inrichten. Vandaag vormt het samen met het aanpalende Must een van de mooiste hoekjes van Ronse.

Spanjaardenkasteel een van de leukste hoekjes van Ronse © Myriam Thys

 

Art-deco en de schietspoelbourgeoisie

Textiel bracht enorme welvaart in Ronse, wat weerspiegeld wordt in de architectuur. Vooral tijdens het interbellum beleefde de stad een gouden periode. De textielbaronnen en Franstalige bourgeoisie lieten statige villa’s en huizen bouwen in de gangbare trend van die tijd: art deco, waarvan strakke eenvoud, geometrische figuren en duurzame materialen de hoekstenen vormen. Wij nemen deel aan een art-decowandeling en verbazen ons over het grote aantal huizen in dit genre, met vaak sobere maar prachtige details. Uiteraard zijn er nog andere bouwstijlen terug te vinden in de stad.

Prachtig huis van de vroegere textielbaronnen © Myriam Thys

 

Het oudste op het Europese vasteland

Een gebouw dat zeker een bezoek waard is is het fraaie neoclassicistische station, het oudste op het Europese vasteland. Leuk weetje: het werd in 1841 in Brugge gebouwd en 40 jaar later steen per steen naar Ronse gebracht.

Station van Ronse © Myriam Thys