De liefde voor Ronse gaat door de maag

Als we café Local Unique binnenstappen, een van de drie beschermde cafés van Ronse, valt niet alleen het prachtige interieur met het originele mozaïekwerk op, maar proeven we ook een Hoge Mote, een heerlijk plaatselijk biertje.

Beschermde cafés Brasserie Harmonie © Myriam Thys Beschermde cafés Brasserie Harmonie

Het is een van de etappes van de ‘Smaakkaart’ die ons langs alle lekkere hotspots van de voormalige Vrijheid, het oude centrum van Ronse, voert.

 

Een plaatselijk biertje 'Hoge Mote' in Café Local Unique © Myriam Thys

 

Alle lekkere hotspots langs de ‘Smaakkaart’

Zo proeven we in het volkscafé Hermes vlakbij de St. Hermes kerk een Ronsenaarke, een lokaal aperitief op basis van Picon. Onze entree eten we in de Passage, de oude St. Martinus kerk die werd omgetoverd tot een foodiestempel. Heerlijke lokale kazen degusteren we in de tuin van Artisanne. En het dessert, huisgemaakte taart, steken we in het gezellige vintage interieur van Barista Koffieboone achter de kiezen. Want de liefde voor Ronse gaat zonder twijfel door de maag.

Smaakkaart : taart eten in Barista Koffieboone © Myriam Thys

 

Er zit muziek in de natuur

Onze Smaakkaart-calorieën wandelen we eraf in het Muziekbos. Een naam die niet alleen met muziek te maken heeft maar ook met muz, wat moerassig betekent. Net als in het Hallerbos vind je hier in april een zee van blauwe boshyacinten. Er doen verschillende legendes de ronde, zoals een woudorgel dat ’s nachts wonderbaarlijke koraalzangen speelt en ook heksen en weerwolven ontbreken niet op het appel. Het meest opvallende monument is de Geuzentoren uit 1864. Als je hem beklimt kan je een van de Romeinse grafheuvels van bovenuit ontdekken en kijk je uit op het mooie glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen. De naam voor deze regio bedacht dichter Pol De Mont, die toen hij de toren beklom en het landschap van bovenuit zag verrast uitriep: ‘Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen!’

Muziekbos. De Geuzentoren 1864 © W.Gladines

 

Boemelen aan de zottenmuur

En of het allemaal nog niet zot genoeg is, is er ook nog een zottenmuur met street art uit de jaren ‘70. Het is het startpunt van de jaarlijkse Bommelsfeesten, het vroegste carnaval van België, waar niet een prins maar elk jaar een koningspaar wordt verkozen. Hun naamplaatjes belanden telkens op de zottenmuur. En ook hier is een woord ontstaan, nl. boemelen. En boemelen kunnen ze hier als de beste en dan nog het liefst streekbiertjes. Want ook Ronse heeft een microbrouwerij, Keun. Dus naast heerlijk eten, kan je er ook à volonté enkele vloeibare lekkernijen proeven. Cheers!

Bommelsfeesten de zottenmuur © Myriam Thys