Terug

De locale gastronomie van Noord-Spanje: ook voedsel voor de geest

De weg naar Santiago de Compostela volgen biedt ook een uitgelezen kans om de traditionele locale specialiteiten te proeven, in een sfeer van rust en volheid. Je wordt bedwelmd door de route, de uitzichten.. en de smaken.

Als leidraad voor je gastronomisch parcours geven we hier de haltes die je niet mag missen, met telkens hun voornaamste specialiteiten. We bespreken vooral de regio’s waar de ‘Franse route’ langskomt. In elk van die regio’s kan je krachten opdoen in plaatselijke herbergen, die aangepaste menu’s voor pelgrims aanbieden. Maar ook in luxe restaurants of in de befaamde paradores (kastelen en landhuizen die werden omgevormd tot hotels).

Laten we vertrekken via de ‘noordelijke route’, die vangt aan in Irún en loopt langs de regio’s van Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië. De grootste attractie hier is het landschap: het grootste deel van het traject loopt langs de kust, tussen het gebergte en de Cantabrische Zee. Voor de meest moedigen: je kan helemaal doorgaan tot in Finisterre!

 

Franse route

Een van de varianten van de ‘Franse route’ start in Roncesvalles, stad in Navarra die bekend staat om zijn gelijknamige veldslag, waarbij in 778 de achterhoede van het leger van Karel de Grote werd verslagen. Hier vind je tal van kwaliteitsgroenten die niemand onberoerd laten: artisjokkken van Tudela, paprika`s van piquillo, asperges van Navarra. En – niet te vergeten – de kazen, zoals de Idiazabal of de Roncal. Na de maaltijd is het de gewoonte om een glas aromatische likeur met de naam patxaran te drinken.
De volgende etappe is La Rioja. Befaamde gerechten genoeg: ondermeer kabeljauw, aardappelen op Rioja wijze, koteletten met wijntakken. Maar de regio is vooral bekend dankzij de internationaal gereputeerde wijnen. Een uitstekende manier om deze te ontdekken is een bezoek aan een bodega voor een degustatiemenu of, als je de tijd hebt, een wijncursus.

Paradijs voor liefhebbers van vlees

De ‘Franse route’ loopt langs drie regio’s van Castillië en León, een echt paradijs voor liefhebbers van vlees. Om te beginnen Burgos, waar je kan smullen van geroosterd lam of pens, begeleid door een verukkelijke wijn Ribera del Duero. Daarna Palencia, waar je niet alleen lam, maar zeker ook een stoofpot van krab of kwartels moet proeven. En dan León, waar reizigers worden verwend met botillo, cecina of cocido maragato: drie traditionele gerechten die je nergens anders vindt!

 

 

Sint-Jacobsvruchten uit Galicië en Sint-Jacobsschelpen

Tenslotte – aan het eind van de pelgrimstocht – wacht je een gastronomie rijk aan verlokkingen: octopus à feira, hammetje met raapstelen, empanada, Gallicische cocido, paprika`s van Padrón, taart van Santiago en verschillende zeevruchten zoals schelpen, krab en … Sint-Jacobsvruchten, symbool van de weg naar Santiago de Compostela. De bijhorende typische drank queimada biedt een wel erg speciale belevenis. De bereiding ervan gebeurt volgens een specifiek ritueel waarbij een bezwering wordt uitgesproken om de kwade geesten te verdrijven. Je zal zien: in Santiago de Compostela is lekker eten bijna even belangrijk als een bezoek aan de kathedraal!

"