Terug

De mooiste dorpen van Wallonië: Clermont-sur-Berwinne

Na mijn bezoek aan de stroopfabriek van Aubel ga ik naar één van de mooiste dorpen van Wallonië: Clermont-sur-Berwinne, niet ver van Aubel.

Het centrum van Clermont-sur-Berwinne en het gemeentehuis © DDLH Het centrum van Clermont-sur-Berwinne en het gemeentehuis

De weg ernaartoe is aangenaam. Op een klein voorgebergte zie ik de kerk van Clermont die de kleine burcht en het centrale plein domineert. Het dorp wordt omringd door weides en enkele kleine bossen. In het centrum vinden we een prachtig geplaveid plein en daarrond huizen met gerenoveerde gevels. De stenen muren, leistenen daken en stenen raamkozijnen karakteriseren dit perfect bewaarde dorp.

Meer info

 

Clermont-sur-Berwinne, een van de mooiste dorpen van Wallonië © DDLH

 

Een verzameling aan stijlen

De verschillende stijlen façades, gaande van 1550 tot de stichting van het dorp aan het begin van de 20ste eeuw, zijn eigenlijk toch indrukwekkend. We zien hier façades uit de tijden van Lodewijk XIII, Lodewijk XIV, Lodewijk XV en façades uit de 20ste eeuw in de typische stijl van de regio rond de Maas. Een interessant historisch parcours in openlucht! Let zeker op het stadhuis dat in 1888 heropgebouwd werd. Kijk er eens goed naar en je zult al die verschillende stijlen terugzien in één enkel gebouw. Na dit bezoek en een Val-Dieu bier in het café op het plein, raad ik je aan om naar het dorp Limbourg te rijden. Schaf je ook zeker de kaart Thimister-Clermont, met 10 bewegwijzerde wandelroutes (van 3 tot 21 km), aan om nog meer van de regio te genieten.

© DDLH

 

© DDLH

 

© DDLH

 

Het Remember Museum 39-45 van Clermont

Als geschiedenis je interesseert, raad ik je het Remember Museum 39-45 in Clermont aan. Een indrukwekkende verzameling die hulde brengt aan de Amerikaanse soldaten die voor ons zijn komen vechten in de Ardennen. Het museum is ondergebracht in een oude boerderij en toont voornamelijk objecten die door de 110 soldaten van de 1ste divisie van het Amerikaanse leger werden achtergelaten in de boerderij van meneer Schmetz en souvenirs geschonken door veteranen. De familie Schmetz is vandaag nog steeds in contact met honderden Amerikaanse families die het museum regelmatig een historisch object schenken.

Een unieke verzameling © Remember Museum