Terug

De Nærøyfjord, waarom Arendelle in ‘Frozen’ hierop geïnspireerd is

We worden ingepakt als Eskimo’s om met een zodiac vanaf de Aurlandsfjord in Flåm de indrukwekkende Nærøyfjord in te varen, de smalste van het land en sinds 2005 Unesco Werelderfgoed.

Nærøyfjord Nærøyfjord

De lichte nevel zorgt voor een sprookjesachtige sfeer. We begrijpen meteen waarom Arendelle in ‘Frozen’ hierop geïnspireerd is. De twee fjorden zijn eigenlijk zijarmen van de Sognefjord, die met 204 km de langste ter wereld is. Op sommige plekken is deze fjord 1300m diep, dat zijn zomaar even 4 Eiffeltorens. In de Aurlandsfjord is een boerderij bovenop een van de steilste kliffen omgebouwd tot B&B, letterlijk een hidden gem, die enkel met een helikopter bereikbaar is.

 

Slapen in blokhutten

Als je Noorse authenticiteit zoekt dan is slapen in een blokhut een must. Daar hoort ook zelf koken bij. De prijzen in de lokale supermarkt vallen best mee. Alleen drank is behoorlijk duur. Het leuke aan zo’n blokhut is dat we altijd omringd zijn door ongerepte natuur, dus we eten voortdurend buiten. Op weg naar het leuke boekenstadje Fjaerland stoppen we aan het gletsjermuseum, een indrukwekkend hedendaags gebouw. Alles wat we altijd al wilden weten over Gletsjers krijgen we hier op een heel visuele en interactieve manier voorgesteld.

Fjaerland

 

Een eye opener

Als we in het Gletsjermuseum David Attenborough horen zeggen dat van de 1600 gletsjers die er nu nog zijn in Noorwegen er slechts 4 de volgende eeuw zullen overleven, is dat toch een eye opener. Een van die 4 gletsjers die veel kans maakt, ligt vlakbij. Het museum organiseert wandelingen over de Bøya- en de Jostedalsgletsjer, die laatste is de grootste van het Europees vasteland: 500m dik en bijna 100km lang. Je kan zelfs één keer per jaar op de gletsjer blijven slapen.

Fjærland - Gletchermuseum © Myriam Thys

 

Boyabreen Glacier in Jostedalsbreen National Park

 

Een stap terug in de tijd

Een blokhut aan het wondermooie Strynmeer in Lidasanden is de perfecte plek om de reflecties van de bergen die ons omringen in een steeds wisselend licht in het meer te zien weerspiegelen. Het is magisch. De vele meren en fjorden omringd door hoge pieken zijn van een adembenemende schoonheid. De Geiranger fjord staat zelfs op de Unesco werelderfgoedlijst. Het landschap is er in één woord magistraal. Hier en daar lijken de bergwanden stukgeschoten. Nooit zoveel watervalletjes gezien, waarvan de Seven Sisters het indrukwekkendst zijn. De dorpjes in deze fjord zijn nog erg traditioneel. Het lijkt alsof we een stap terug in de tijd zetten.

Blokhutten Lidasanden in Veslebygda Stryn © Myriam Thys

 

Indrukwekkende sneeuwmuren

Een wilde waterval doorklieft het stadje Geiranger, dat een van de eerste plekken was in 1905 waar cruiseschepen aanlegden. Na het Fjordenmuseum hiken we vanaf onze hooggelegen blokhut naar een nog spectaculairdere waterval in de bergen, Storseterfossen. In een verzengende hitte bereiken we deze bulderende watermassa, waar we letterlijk onderdoor kunnen lopen zonder nat te worden. We huren tenslotte een wendbaar elektrisch wagentje om de indrukwekkende Geiranger road te verkennen waar we van de zomer recht de winter inrijden tussen 5m hoge sneeuwmuren.

Watervallen Storseterfossen © Myriam Thys

 

Geiranger road, hoge sneeuwmuren © Myriam Thys

Lees de volledige reportage