Ontdek de Luxemburgse Far West en de Terres Rouges regio

Gert Van Wichelen,
10-04-2022
Overal in Minett, een streek in het Groothertogdom Luxemburg, zie je de felrode ijzererts terugkomen in het natuurlandschap. De Luxemburgse staalnijverheid had zijn immense succes indertijd te danken aan deze grondstof. Net om die reden wordt de streek nog steeds het Land van de Rode Aarde genoemd.
Visit Luxembourg

Waar Minett vroeger dienst deed als mijngebied, heeft de natuur het gebied nu terug voor zich gewonnen. De Minett-regio werd op 28 oktober 2020 erkend als UNESCO-reservaat voor mens en biosfeer.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Luxembourg. Meer info vind je hier.

Staal-verleden van Minett

Visit Luxembourg

Het is al jaren geleden dat de mijnwerkers de mijnen in Minett, in Zuid-Luxemburg, verlieten. Dag in dag uit werden hier gangen uitgehieuwd in de rotsen. Er werd gedolfd naar ijzererts, dat vervolgens in grote hoeveelheden met karretjes naar buiten werd vervoerd. Het ijzererts werd gewassen, gemengd, verhit en dan tot staal verwerkt. Maar sinds 1997 zijn de ovens stilgelegd en spreken we van het staal-verleden in de Minett.

Je merkt het meteen aan de temperatuursverandering. Een koele, vochtige wind kondigt de tunnels aan die in Minett onder de grond doorlopen. Deze door de mens gemaakte gangen reiken kilometers ver. Voor de rest is er niets meer te merken van de stalen reuzen die hier ooit de grond doorboorden.

Fauna en flora

Sinds de sluiting van de mijnterreinen hebben fauna en flora zich opnieuw kunnen ontwikkelen. Tijdens een wandeling in dit UNESCO biosfeerreservaat maak je kennis met een grote verscheidenheid  aan orchideeën, vlinders, vleermuizen, amfibieën, hagedissen, reptielen en noem maar op. Ook heel wat insecten en kleine dieren zijn teruggekeerd naar hun thuis.

Visit Luxembourg

Verlaten putten zijn ingestort en hebben poelen gevormd. Je hoort de kikkers kwaken, verstopt achter de struiken, en libellen vliegen over het glinsterende water heen. Een paar honderd meter verder komen we dan weer voor een heel ander, woestijnachtig gebied te staan: met dennen, berken en populieren. Het fascinerende en gevarieerde landschap doet even vergeten dat de mens aan de bron ervan staat. Het is wel duidelijk: de natuur in Minett is alleen maar krachtiger geworden door het industriële verleden van de regio. De natuur heeft het voormalige mijngebied herwonnen: de staalfabrieken en de mijnen zijn overgenomen.

UNESCO-reservaat voor mens en biosfeer

Deze unieke Zuid-Luxemburgse regio maakt sinds 28 oktober 2020 deel uit van het UNESCO-programma ‘Man and Biosphere’ (MAB). Dat programma is in de jaren zeventig van start gegaan om wetenschappelijke kennis op te doen voor een evenwichtige relatie tussen de mens en de natuur.

Visit Luxembourg

De hoge biodiversiteit en overvloed aan zeldzame planten – kortom de herovering van het natuurgebied door fauna en flora – leverde Minett deze UNESCO-erkenning op en opname in het internationale netwerk van meer dan 700 biosfeerreservaten in 124 landen.

Minett Tour en Minett Park

Voor wie zich wil onderdompelen in de geschiedenis van Minett, is er de Minett Tour. Deze rondleiding biedt je de kans om met een historische stoomtrein 35 kilometer van het verleden van Minett te ontdekken. Je maakt een tocht door de mijnen en rijdt tussen de door de mens gecreëerde landschappen die nu teruggegeven zijn aan de natuur. De locaties zijn allemaal bijzonder en stralen hun eigen charmes uit.

Visit Luxembourg

Meer info vind je via deze links:

Social

  • Instagram: @visit_luxembourg
  • Facebook: @VisitLuxembourg