Terug

De niet te missen trekpleisters net buiten Praag

02/09/2021

Ontsnap aan de drukte van Praag en geniet van de rust en ruimte in één van de vele natuurparken van Tsjechië.

Meer info

1. Fietsen en wandelen in Kokoínsko

Op slechts een uurtje rijden van Praag ligt het natuurpark Kokoínsko. Dit glooiende landschap met bossen, kristalheldere meren, sprookjesachtige ruïnes en zandsteenrotsen is ideaal voor een mooie fiets- of wandeltocht. Hoog boven de bossen torent het Kokoínsko-kasteel uit. Het kasteel met haar cilindervormige toren werd beschouwd als één van de “vervloekte kastelen” en was vaak een toevluchtsoord voor rovers.

Kokorinsko
Kokorinsko CzechTourism

2. Rijkdom en wijn in Nelahozeves

Het Nelahozeves kasteel ligt 35 km ten noorden van Praag boven de rivier Moldau. Deze oorspronkelijke burcht is later verbouwd tot een imponerend renaissance kasteel. Een belangrijk deel van de collectie van de familie Lobkowicz is hier opgeslagen. Van maart tot en met oktober is het kasteel geopend en kun je tijdens een rondleiding in de voetstappen treden van deze invloedrijke familie, die leefde in één van de meeste prominente kastelen van het land. Regelmatig vinden er evenementen plaats. Bovendien is een wijnproeverij mogelijk. De familie Lobkowicz bezat sinds 1603 wijngaarden en de wijnen hebben door de jaren heen talloze onderscheidingen gekregen.

3. De kroonjuwelen van Karlštejn

Burcht Karlštejn ligt vlakbij Praag, 20 kilometer west, en is ook per trein eenvoudig te bereiken. Deze burcht, die behoort tot de meest bezochte burchten en kastelen van Tsjechië, bevindt zich in de vallei van de rivier Berounka. Karel IV. liet deze imposante burcht bouwen voor de koninklijke schatten, waaronder kroonjuwelen. De burcht is gelegen op een heuvel in een bosrijke omgeving waar je ook fantastisch kunt wandeling. Een mooie tocht is die naar het uitzichtpunt op een rotsklif, waarbij je uitkijkt over het gehucht Sv. Jan pod Skálou.

Karlstejn
Karlstejn Ladislav Renner

4. Unieke uitzichten in Boheems Paradijs

Dit indrukwekkende natuurpark ligt ongeveer 90 km ten noordoosten van de hoofdstad. Keský ráj ofwel Boheems Paradijs is een uniek natuurgebied waar je prachtige zandsteenvormen te bewonderen, die ver boven het landschap uitsteken. Grillige rotsformaties en romantische bossen wisselen elkaar af en verschillende wandelpaden lopen door dit rotsgebied tussen Ji?ín en Železný Brod. Deze toeristische stadjes hebben een gezellig historisch centrum met authentieke winkeltjes, gezellige restaurantjes en een interessante bezienswaardigheden.

Cesky-Raj
Cesky-Raj Ladislav-Renner

5. Moderne faciliteiten in kasteel Konopišt

Ten zuidoosten van Praag, 50 kilometer, ligt het schitterende kasteel Konopišt. Het was de laatste residentie was van Frans Ferdinand d’Este, de troonopvolger van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Frans Ferdinand was een fanatieke verzamelaar van alles waarop Sint-Joris stond afgebeeld. Daarnaast was het kasteel voorzien van alle toenmalige comfort – toiletten met spoeling, een lift en een centrale verwarming. Een bezoek aan dit kasteel kan je perfect combineren met golfen bij Golf Resort Konopišt?.

6. Terug naar de middeleeuwen in Kutná Hora

De stad Kutná Hora ligt op een uurtje rijden van de Tsjechische hoofdstad en is schitterend. Deze plaats heeft een rijk verleden. Kutná Hora staat ook wel bekend als ‘de zilverstad’, een naam die ze te danken heeft aan de zilvervoorraden die in de grond te vinden waren. Door de zilvermijnen groeide de nederzetting uit tot een welvarend stadje en dit is terug te zien in de kostbare bouwwerken. Het is zeker de moeite waard om het lange brede wandelpad Barborská te volgen dat je langs het Jezuïetencollege voert. De diverse historische huizen en een rondleiding door de voormalige zilvermijnen vertellen het verhaal van de tweede belangrijkste stad van de Bohemen. Het belangrijkste gebouw is de prachtige kathedraal van St. Barbara. Een ander, misschien nog wel indrukwekkender, gebouw is het ossuarium. Het ossuarium bevat de skeletten van minstens 40.000 personen die de ornamenten van de kapel vormen.

Kutna Hora
Kutna Hora Michal Vitasek

Lees de volledige reportage


OOK INTERESSANT VOOR JOU