De Notre-Dame in Parijs: Goed nieuws, maar “je krijgt de indruk van een zieke kathedraal”

Geleide bezoeken aan de Notre-Dame-deParis kathedraal in Parijs zijn woensdag opnieuw van start gegaan, voor het eerst sinds de brand in april 2019 het gebouw gedeeltelijk vernielde. Dat stelt het Franse persbureau AFP vast.

Voor deze nieuwe start daagde een handvol mensen op, niet afgeschrikt door de afscheidingen die het publiek op afstand moeten houden, om op het verlaten plein voor de kathedraal te luisteren naar de uitleg van de gids van de organisatie Case (Communauté d'accueil dans les sites artistiques). “Je krijgt echt de indruk van een zieke kathedraal, na het verwijderen van de grote glasramen en de hoge ramen” en met “de immense pleisters om de steunbogen,” vertelt en geëmotioneerde gids die al 25 jaar rondleidingen geeft. Ze haalt ook de “verschrikkelijke frustratie” aan die niet naar binnen kunnen gaan met zich meebrengt.

Een honderdtal gidsen, vrijwilligers, staan klaar om bezoekers te ontvangen, volgens de communicatieverantwoordelijke van de kathedraal. De gratis bezoeken vinden dagelijks plaats, en dat in tien talen in functie van de vraag. De gidsen kregen onlangs een bijkomende opleidingen om te kunnen antwoorden op eventuele vragen over de werf