De restaurants van Belgisch Luxemburg weten wat lekker is.

Zet je smaakpapillen dus op scherp en ontdek de gastronomische en culinaire cultuur van de Ardennen!

© WBT David Samyn

Restaurants voor alle smaken

Belgisch Luxemburg is gekend voor zijn prachtige natuur, maar biedt ook een breed scala aan gastronomische opties. Liefhebbers van lekker eten en drinken kunnen terecht in talloze eetgelegenheden en restaurants die gekenmerkt worden door verschillende keukens en kookstijlen. Welke keuken en smaak ook je voorkeur geniet, er is er altijd wel één die je smaakpapillen prikkelt. Al deze etablissementen nodigen je uit om typische gerechten te ontdekken, vaak met een lokaal karakter. De chefs koken met natuurlijke en lokale ingrediënten of wild uit de Ardense bossen. Kies uit een voorgesteld menu of geniet van een avondje tafelen met à la carte gerechten. Verwen jezelf, en laat elke maaltijd een feest zijn voor je zintuigen!

 

Verfijning en explosie van smaken door sterrenchefs

In de provincie Luxemburg zijn maar liefst 6 sterrenrestaurants te vinden. Zo prijken vader en zoon Jean-Michel en Max Dienst met hun restaurant "Les Pieds dans le Plat" in Marenne, met 1 ster op de prestigieuze lijst van Michelin. De andere vier zijn Frans Vandeputte van "Château de Strainchamps", Mario Elias van restaurant "Le Cor de Chasse" in Wéris, Julien Lahire van "Moulin Hideux" in Noirefontaine, en Clément Petitjean van "La Grappe d'Or" in Torgny. De inventieve kookstijl van chef-kok Maxime Collard heeft zelfs een tweede Michelin ster gekregen voor zijn "Table de Maxime" in Our. Je merkt het, culinaire smulpapen hebben hier keuze te over.

© FTLB P Willems

 

Eten op ongebruikelijke plaatsen …

Genieten van de lokale keuken in een oude molen, op een fondue-huifkar, in een treinwagon of in een oude mijn? In Belgisch Luxemburg is het mogelijk! Er zijn verschillende restauranthouders die de uitdaging zijn aangegaan om hun gerechten te serveren op plaatsen waar je niet zo snel verwacht te gaan eten. Deze restaurants met een ongebruikelijk decor zorgen voor een buitengewone sfeer. Tel daar nog de heerlijke gerechten bij op en je bent verzekerd van een bijzondere culinaire belevenis, in een setting om duimen en vingers bij af te likken.

© FTLB

 

Opwarmen met heerlijk winterse gerechten

Niets zo fijn als een stevige, warme maaltijd na het skiën of na een winterse wandeling in de open lucht, nietwaar? Geniet daarom van traditionele winterse gerechten die je smaakpapillen prikkelen. Om je lichaam en geest op te warmen en een gezellige tijd te beleven tijdens koude winterdagen. Samen met de familie quality time spenderen.

© FTLB P Willems

 

De trappist van Orval en haar ambassadeurs

In 2015 werden 310 cafés, tavernes en restaurants wereldwijd bekroond met het label "Ambassadeur d'Orval". Als bakermat van het trappistenbier is Belgisch Luxemburg er trots op dat een vijftigtal van hen in deze provincie te vinden zijn! Om het prestigieuze label te verkrijgen is het niet voldoende om alleen het beroemde trappistenbier te serveren, naast de aanwezigheid van het bier zijn ook service en de manier van schenken een belangrijke waardemeter.

De aanwezigheid
Naast het serveren van de trappist van Orval moet er in het etablissement ook een zeker ‘Orval sfeer’ aanwezig zijn. Denk aan de geëmailleerde platen of spiegels van Orval, die je zullen onderdompelen in een ontspannen sfeer. Een sfeer die perfect geschikt is voor een proeverij!

De competentie
Hoe wordt Orval gemaakt? Wat is de geschiedenis van de abdij en de brouwerij? Met passie en plezier kunnen de bekroonde Orval restaurateurs hun kennis van het trappistenbier overbrengen en antwoord geven op dit soort prangende vragen.

Een kwaliteitsservice
Trappistenbier van Orval serveren is een kunst! Een Orval restaurateur of bareigenaar respecteert de regels van het trappistenbier en zal tegemoetkomen aan de wensen van zijn gasten. Gematigd, koud, bitter of zwaar … de klant is koning!

© FTLB P Willems

 

Op zoek naar een gastronomisch verblijf?

Op zoek naar een deugddoende en/of gastronomische vakantie om te ontsnappen aan het hectische dagelijkse leven? In Belgisch Luxemburg geen gebrek aan mogelijkheden! Of je nu gastronomisch of sportief bent, gepassioneerd door erfgoed of natuur of gewoon op zoek bent naar een welverdiende vakantie, er valt meer dan genoeg te beleven en iedereen komt er ruimschoots aan zijn/haar trekken.

Misschien wil je jezelf en je partner trakteren op een wellness vakantie? Naast het ontdekken van de gastronomische keuken en prachtige natuur kan je in Belgisch Luxemburg ook terecht voor de weldadige warmte van sauna's, heerlijke hammams en ontspannen massages. Geniet van een wellness vakantie en je kunt er weer voor maanden tegen.

© FTLB P Willems