Terug

De Spanjaarden versterken hun toerisme naar meer duurzaamheid

Vandaag is het van groot belang dat elkeen actie onderneemt naar de bescherming en de bewaring van de natuur.

Granada - Sierra Nevada Granada - Sierra Nevada

Meer en meer Spaanse regio’s engageren zich hiertoe. Meer en meer gebieden ontvingen daarvoor het label van het Europese Charter van Duurzaam Toerisme, die toeristische activiteiten met strikt respect voor het milieu groepeert. Wie zo’n regio bezoekt ontdekt natuurgebieden die tot de meest opvallende van Europa behoren. Of het nu gaat om een van de 15 nationale parken of een van de 52 biosfeer reservaten, Spanje speelt in op de trend die elke bestemming linkt aan ontdekking, ecologie en prachtige landschappen.

 

Beschermde natuurgebieden met duurzame ervaringen

Spanje bevat 52 reservaten, en is daarmee wereldwijd koploper in aantal biosfeer sites. Hier staat de natuur centraal, en alle activiteiten en bezoeken gebeuren er in een totaal respect voor het milieu. 
Enkele voorbeelden: het woud van Irati in Navarra is een van de grootste beuken- en dennenwouden van Europa, het eiland El Hierro staat bekend om zijn kristalwater, het kleine eiland La Gomera in de Canarische Eilanden is een echte ecologische schatkamer, of Fuenteventura, dat andere Canarische Eilanden met de prachtige stranden met wit zand. El Hierro is trouwens het eerste eiland dat volledig autonoom werkt op basis van hernieuwbare energie. 

Cantabria - Teleferico Mar de Nubes

 

En dan zijn er ook nog de verschillende wegen waarop herders traditioneel hun kuddes naar de weilanden leiden. Sommige daarvan zijn tegenwoordig aangelegd waardoor ze kunnen gebruikt worden door wandelaars of fietsers.

Zo kan je natuurgebieden van een grote schoonheid ontdekken! Dat is bijvoorbeeld mogelijk in de Sierra de Gredos in Ávila of in de Catalaanse Pyreneeën in Lleida

Groene wegen & nationale parken


Een andere activiteit in dit genre zijn de groene wegen. Dat zijn wegen waarbij voormalige en ongebruikte spoorwegen worden omgebouwd tot paden voor wandelaars en wielertoeristen in de volle natuur. Zo heeft Spanje in totaal 2.600 kilometer groene wegen. Het zijn schoolvoorbeelden van milieuvriendelijke trajecten, waarbij je zelfs de kans hebt om zeer zeldzame dieren te spotten, zoals bijvoorbeeld beren! 

Huesca - Jaca

 

44 natuurgebieden en 15 geoparken

En de 15 nationale parken, natuurlijk! Elk van hen biedt bezoekprogramma’s, wandelwegen en pedagogische centra. Vier ervan behoren ook tot het UNESCO Werelderfgoed: het Nationaal Park van Doñana in Andalusië, het Nationaal Park van Ordesa en de Mont Perdu in Aragon, het Nationaal Park van Garajonay en het Nationaal Park de Teide. Hou er wel rekening mee dat wie de parken wil bezoeken of er activiteiten wil doen, soms een voorafgaande reservatie of toelating nodig heeft. 

En er zijn nog mogelijkheden! 44 natuurgebieden ontvingen het label van het Europese Charter van Duurzaam Toerisme. Dat is een project met steun van de Europese Commissie. Wie dat label voert is erkend als milieubewuste organisatie. Tenslotte kan je ook een van de 15 geoparken bezoeken, spectaculaire parken waar de geschiedenis van de aarde tot leven komt. Ze hebben opmerkelijke landschappen en een uitzonderlijk geologisch patrimonium. Je kan ze ook ontdekken via ateliers of pedagogische bezoeken.

"