Terug

De sublieme etappes van de ‘noordelijke route’ naar Santiago de Compostela

Welke ook de weg is die je gekozen hebt naar Santiago de Compostela, er is een route die je het noorden van Spanje zal leren kennen op een geheel nieuwe manier. Dat is de ‘noordelijke route’ langs de ‘museumsteden’. Een bezoek aan deze steden is de omweg meer dan waard: zeker de moeite om enkele kilometers extra te stappen!

Pamplona, Logroño en Burgos

Nemen we bijvoorbeeld Pamplona, waar alles is voorzien om het de pelgrims naar hun zin te maken: straatjes vol bars en restaurants waar je kan rusten en iets eten en drinken. En Logroño, de hoofdstad van de provincie La Rioja. Deze stad is groot geworden in dezelfde periode dat ook de weg naar Santiago de Compostela aan belang won. Je vindt er een rijk historisch patrimonium gewijd aan de pelgrimstocht. En dan richting Burgos, waar je een architecturaal meesterwerk kan bewonderen: de kathedraal, die tot het Werelderfgoed van UNESCO behoort. De kathedraal werd gebouwd op een oude Romaanse kerk, die trouwens vandaag nog te zien is. Daarbovenop werd een gotische frans-normandische kathedraal opgetrokken.

Frómista

Tussen Burgos en León mag je het stadje Frómista niet missen: dat is de onbetwiste hoofdstad van de romaanse stijl in de regio van Palencia. Het culturele aanbod in het stadje omvat verschillende kerken, zoals deze van San Pedro en Santa Maria. Daarnaast is er ook nog de kluis van Santiago met de Virgen del Otero. Maar het mooiste juweel van Frómista is ongetwijfeld de kerk van San Martin, een kunstwerk dat uitgroeide tot een echt symbool. De kerk werd gesticht in 1035 en onderscheidt zich door de pure lijnen en het perfecte evenwicht tussen architecturale kunst en weelderige decoratie. Werkelijk een mooie halte voor alle pelgrims!

León

De volgende etappe leidt naar de prachtige kathedraal van León. De glasramen bieden een chromatisch spektakel dat behoort tot de meest indrukwekkende van de hele reis. Ook van je bezoek aan Astorga zal je geen spijt hebben: je kan er een van de meesterwerken van Gaudi bewonderen: het bischoppelijk paleis van de stad. Verderop kruis je de weg naar Lugo, trotse bezitter van een romaanse muur van 2,2 kilometer, de best bewaarde van de hele wereld! Deze werd trouwens in 2000 opgenomen in de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

 

 

De kathedraal van Santiago de Compostela

Het hoogtepunt van je trip is ongetwijfeld de kathedraal van Santiago de Compostela zelf: die is van een buitengewone schoonheid. Het beste zicht op de kathedraal krijg je wanneer je languit gaat liggen op het plein van de Obradoiro. Een meer dan verdiende adempauze met een onbetaalbaar uitzicht, na al die vele kilometers onderweg!

"