Terug

De verdwaalde kunst van Gaudí op de Franse Route: Door Castilië en León naar Santiago de Compostella

28/01/2022

De Franse route loopt voor een groot gedeelte door de regio Castilië en León. Op pad door het prachtige landschap kom je de steden Burgos, Frómista, Leon en Astorga tegen, die allemaal een bezoekje waard zijn. Ook tref je onderweg enkele ‘verdwaalde’ werken van Gaudí aan.

Pittoreske dorpjes en uitgestrekte vergezichten

In de regio Castilië en León brengt de Franse Route je eerst langs een aantal kleine, pittoreske dorpjes. Enkele van deze kleine plaatsjes zijn ontstaan doordat ze op de route naar Santiago de Compostella liggen. Daarna wandel je door een prachtig, landelijke gebied waar je volledig tot rust komt en geniet van uitgestrekte vergezichten. Het is even alsof je je in een compleet andere tijd bevindt. De eerste grote stad die je daarna tegenkomt, is Burgos.

Burgos

Burgos was vijf eeuwen lang de hoofdstad van het middeleeuwse koninkrijk Castilië. Een van de mooiste overblijfselen van deze periode is de Kathedraal van Burgos, een waar gotisch meesterwerk dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Nadat je het historisch centrum hebt ontdekt, kun je een rustige wandeling maken langs de oevers van de Arlanza en Duero-rivier. Wil je Burgos van bovenaf bewonderen? Waag je dan aan de klim naar het kasteel van Burgos. Dit oude fort ligt op een heuvel en biedt een indrukwekkend uitzicht over de hele stad.

Cathédrale de Burgos

Romeinse kunst: Frómista en Palencia

Wanneer je Burgos verlaat, wandel je de provincie Palencia binnen. De stad Frómista is een paradijs van overblijfselen uit de periode van de Romeinen en een belangrijk tussenstation op de Franse Route door Castilië en León. Het absolute hoogtepunt is de San Martín-kerk. De kerk springt eruit door de combinatie van indrukwekkende architectuur en de prachtige, rijke decoratie. Ook de San Pedro- en de Santa María-kerk zijn zeker een bezoekje waard. Na je bezoek aan Frómista, kun je ervoor kiezen om af te wijken van de route en een uitstap te maken naar provinciehoofdstad Palencia. Ook hier val je met je neus in de boter als je houdt van middeleeuwse, romeinse en gotische architectuur. Naast historische sites, kun je er tal van musea bezoeken die de rijke geschiedenis van de stad aan je tonen.

León

Je vervolgt je reis naar León. In de gelijknamige provincie is er voor elk wat wils: het nationaal park Picos de Europa, de oude goudmijnen van Las Médulas en het skigebied in San Isidro. In de stad zelf is de absolute hoofdattractie het levendige Barrio Húmedo-district met de vele tapasbarretjes. Hop van bar tot bar en proef van de lokale worsten cecina en morcilla. Zo kom je weer even op krachten om de zware tocht over de Camino verder af te leggen. Verder staat de regio bekend om zijn smaakvolle goudrenetten en conference peren, waar je voor vertrek een voorraadje van kunt inslaan.

Las Médulas

De verdwaalde kunst van Gaudí

Casa de los Botines Xiquinho Silva

Hou onderweg zeker je ogen open voor de Gaudí-gebouwen die je kan tegenkomen. De Catalaanse meester heeft niet veel werken buiten Catalonië, maar op de Camino loop je er toch verschillende tegen het lijf. In León vind je bijvoorbeeld het ‘Casa de los Botines’, een gebouw in een middeleeuws geïnspireerde art-nouveaustijl. In Astorga kun je het Bisschoppelijk Paleis in gotische en art-nouveaustijl bewonderen.

Astorga

Het hoogste punt van de Franse Route

Na León wandel je verder naar Galicië, het eindpunt van de route. Maar eerst passeer je nog langs het hoogste punt van de Franse Route: de Cruz de Ferro. De Cruz de Ferro is wel 1500 meter hoog en wordt gekenmerkt door een hoge pilaar met een kruis erop. Wandelaars leggen traditiegetrouw een steen bij deze pilaar die ze van thuis hebben meegenomen. Op deze manier laten ze symbolisch hun zonden achter en verlichten ze – zowel letterlijk als figuurlijk – de tocht.

Cruz de Ferro

Lees de volledige reportage