Terug

De vroegere eilanden van Flevoland: Urk en Schokland

Urk is een voormalig eiland dat deel uitmaakt van Flevoland en is een eeuwenoud vissersdorp met geschiedenis.

Je kan er wandelen door de oude steegjes of ‘ginkies’, zoals ze het zeggen op z’n Urkers. In de haven vind je gezellige restaurantjes met terrassen die je lokken om er van de verse vis te genieten. Met een vissersboot over het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, kan je misschien zelf je vis vangen. Het dorpje heeft meer te bieden dan verse vis: breng een bezoekje aan het museum en monumenten om zo de rijke geschiedenis van Urk te ontdekken. De vuurtoren en de IJsselmeervisafslag mogen zeker niet ontbreken op je to-do lijstje. Op zondag moet je hier niet zijn. De sterk christelijke bewoners nemen de zondag als rustdag heel serieus. Je plant je bezoek dus beter door de week of op een zaterdag.

Sinds de inpoldering ligt ook Schokland niet langer in de Zuiderzee, maar op het droge. Toen het dorp nog een eiland was, leefden de bewoners van visserij en overzeese handel. Maar door constante overstromingen moesten de Schokkers het eiland verlaten. De vuurtoren van toen die als enige bewoond bleef, kan je nu bezoeken. Ook de voormalige haven en de kerkruïne zijn een bezoek waard.

160 archeologische vindplaatsen

Het historisch interessante dorp is gekend voor zijn talrijke nationale monumenten en meer dan 160 archeologische vindplaatsen. In Museum Schokland vind je menselijke voetafdrukken van meer dan 4000 jaar oud, die tijdens de opgravingen ontdekt werden. Schokland is ook het eerste Nederlandse monument dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Je kan de Zuiderzeeroute fietsen die je leidt langs deze voormalige eilanden. Fietsen en wandelen staan centraal in Flevoland. Kies voor een fietsvakantie langs de gezellige dorpen en de kleurrijke tulpenvelden. Ga vooral in de lente, want dan zijn de bloemen in volle bloei en hebben ze de mooiste kleuren. Het aantal vogels en het groen pieken in april en mei, vergeet dus je bezoek aan het Nationaal Park Nieuw Land niet.

Lees de volledige reportage