De Wijers, land van 1001 vijvers in het hartje van Limburg

Verborgen achter de drukke bipool Hasselt-Genk ligt een van de meest waardevolle natuurplekken van Europa: landschapspark De Wijers.

Uitkijktoren in Zonhoven © Visit Limburg Uitkijktoren in Zonhoven

Een adembenemend decor van meer dan 1.000 vijvers waar honderden zeldzame dieren en planten zich thuis voelen. Dit schitterende waterparadijs strekt zich uit over 7 gemeenten en biedt een waaier van ontspanningsmogelijkheden.

 

Meer dan 1.000 vijvers

Het bijzondere lappendeken van vijvers ontstond door het kweken van vis. Eerst door kloosterlingen van onder andere de Abdij van Herkenrode, later door commerciële viskwekers. Ingenieuze systemen van dijken en grachten creëerden snoeren van aaneengeschakelde vijvers in en langs de beken. Ook vandaag nog worden heel wat vijvers gebruikt voor de viskweek. 


Andere vijvers staan ter beschikking van de natuur. De vijvers en vennen in De Wijers zorgen in ieder geval voor een unieke fauna en flora, met zeldzame watervogels, zoals de mysterieuze roerdomp die zich verstopt in het riet, of de minuscule boomkikker – de enige kikker die kan klimmen in België. Verschillende wandelroutes leiden je dwars door de prachtige natuur. Wie ze graag eens allemaal wil verkennen op één weekend, kan deelnemen aan de Wandeldriedaagse De Wijers, die je drie dagen lang de mooiste plekjes van de vijverstreek laat ontdekken.

© Visit Limburg

 

Waterpret

Met al die vijvers, spreekt het voor zich dat er zowel op als naast het water heel wat valt te beleven. Fiets door het Water, met de vijvers op ooghoogte of wandel over een smal houten paadje dwars over de vijver. En ook op het water is plezier troef: surfen, zeilen, kajakken, suppen: het kan allemaal op de grootste waterplassen, zoals het Schulensmeer en Kelchterhoef. Tijdens de Dag van De Wijers, die tweejaarlijks op de laatste zondag (dit jaar op 27 september) van september plaatsvindt, kan je gratis deelnemen aan allerhande activiteiten op en naast het water.

Hou je liever de voetjes op het droge? Dat kan ook. Beklim dan eens de uitkijktoren in Zonhoven. Op de top heb je een spectaculair zicht op het lappendeken van vijvers dat zich voor je uitstrekt.

© Visit Limburg

 

Rijk verleden

De Wijers is echter niet alleen prachtige natuur. Al in de Middeleeuwen drukte de Abdij van Herkenrode haar stempel op de streek. De zusters hadden immers vis nodig voor hun maaltijden op vrijdag. Daarom legden ze verschillende viskweekvijvers aan, die tot op vandaag in gebruik zijn. De statige Abdijsite is vandaag nog steeds te bezoeken en straalt de grandeur van een rijk verleden uit. In het bezoekerscentrum kom je alles te weten over het kloosterleven. De historische parken, zoals Kelchterhoef, Hengelhoef en Bovy kennen eveneens hun oorsprong bij een kloosterorde. De parken waren oorspronkelijk eigendom van de Abdijen van Floreffe en Averbode. Vandaag zijn het idyllische wandelparken waar je onthaald wordt in een van de typische oude Kempische hoeves.

Abdij van Herkenrode © Visit Limburg

 

Onthaalpunten

Om De Wijers te gaan ontdekken start je best in één van de onthaalpunten. Deze grote toeristische trekpleisters ontvangen je met open armen en wijzen je de weg in de streek. Je vindt ze allemaal én wat er te beleven valt op www.dewijers.be

Ga je op stap met je kinderen? Laat je dan leiden door Robbie Roerdomp. In zijn spannende nieuwe doeboek laat hij je De Wijers ‘in vogelvlucht’ zien. Het boek staat vol spelletjes, opdrachten en weetjes over de streek. Tegelijk is het een zoektocht: zoek Robbie Roerdomp op de onthaalpunten, kijk wat hij in zijn koffer steekt voor zijn reis door De Wijers en spaar voor een Wijers boc’n’roll.

 

Meer informatie over De Wijers vind je op www.dewijers.be, Facebook of Instagram. Of vraag de gratis ontdekkingskaart en bezoekersgids aan via de website.

© Visit Limburg