Terug

De zee die Malta omgeeft en zijn zo bijzondere blauwe kleur

20/01/2022

La Valletta, wanneer het tijd is om te lunchen, lijkt het leven er tot rust te komen, met vakantie te gaan tot later in de namiddag. De winkels sluiten hun deuren, de kramen op de markt worden opgeborgen, de straten lopen leeg. Het is zo kalm dat je het breken van de golven tegen de kades kan horen opstijgen uit de haven.

Vanuit de tuinen van Upper Baracca die over de stad uitkijken, geniet je van een zicht op de bastions van Cospicua, Vittoriosa en Senglea die de overkant van de baai afbakenen. De haven wordt geanimeerd door de silhouetten van elegante zeilschepen, luxueuze jachten, cruiseschepen en kleurrijke Maltese bootjes.

efesenko - stock.adobe.com

De beroemde luzzus van Marsaxlokk

De diepblauwe zee is moeilijk toegankelijk: de hoge golven slaan tegen de hoge krijtrotsen en de kleine kreekjes lijken heel onopvallend. Je moet in het noorden van het eiland naar Marsaxlokk, een kleine haven, genesteld in een baai, om het leven van de vissers gade te slaan die op de kades hun netten verzamelen terwijl ze met elkaar babbelen in een taal die klinkt als Arabisch maar met een Italiaans ritme. Honderden kleurige bootjes, de beroemde luzzus, dansen op zee met op hun romp altijd een oog geschilderd, het oog van Osiris, dat de boten tegen ongeluk zou beschermen.

Marsaxlokk, kleine vissershaven

Je geraakt bij de zee op het eiland Gozo

Volgens de legende werd Odysseus hier in een grot vastgehouden door de nimf Calypso, aan de voet van een strand met roze zand en gouden reflecties. De terrasvormige velden, omgeven door lage droge stenen muurtjes, hellen af naar de kustlijn, omzoomd met kliffen en rotsachtige inhammen. Een stralende dag op Gozo eindigt met een magische ondergaande zon die oranje kleurt voor hij dieprood achter de horizon verdwijnt. Het minerale landschap van de baai is getooid in paars en dan een diep blauw dat verdrinkt in de golvende spiegel van de Middellandse Zee.

De wilde en azuurblauwe zee op het naburige eiland Gozo

Lees de volledige reportage