Terug

De zomer van Nantes de kunststad van het Frankrijk

02/09/2021

Elk jaar, van begin juli tot midden september, is Nantes de kunststad van het Frankrijk. Dat is dit jaar niet anders. Le Voyage à Nantes nodigt tussen 3 juli tot 12 september opnieuw creatief talent uit.

'Les Machines de l'île'
‘Les Machines de l’île’ Jean-Dominique Billaud

Bijna de volledige oppervlakte van de Place Gaslin, zeg maar het kloppende hart van de stad, wordt ingenomen door een gigantische Roller Derby-piste waarop honderden mensen kunnen skaten. De trappen van het operagebouw vormen de tribunes. Op de top van de Porte Sauveout waakt een gigantische bever met een grote vissenstaart, klaar om de passerende nieuwsgierigen met één klap uit te schakelen. En in de Temple du Goût serveert kunstenares Bianca Bondi haar toverdrank. Gewoon een fris drankje of verandert het brouwsel je in een rat? Probeer het uit. Als je durft.

Meer info

Alle hens aan dek

Kunstenaar Ugo Schiavi liet zich inspireren door het archeologische verhaal Sécheresse (1964) van schrijver J.G. Gallard voor zijn creatie ‘Le Naufrage de Neptune’ (De Schipbreuk van Neptunus). Schiavi verkent de rivier en de maritieme symboliek van de stad Nantes. ‘Le Naufrage de Neptune’ toont een zinkend, verroest koopvaardijschip. Door het kunstwerk onder te dompelen, spelen eb en vloed met het stalen karkas. Het werk is te bezichtigen op de fontein van de Place Royale, in het centrum van de stad.

'On va marcher sur la lune', parc des Chantiers
‘On va marcher sur la lune’, parc des Chantiers Franck Tomps

Besnuffel de stad

Belofte maakt schuld. Eerst aangekondigd voor 2020, maar door de Corona-epidemie noodgedwongen een jaar opgeschoven: de geur van Nantes. Het ‘kunstwerk’ is de zoektocht naar een parfum die representatief is voor Nantes. Marc-Antoine Corticchiato, Bertrand Duchaufour en Mélanie Leroux, drie gerenommeerde parfumeurs, werden door Le Voyage à Nantes uitgenodigd om de stad te integreren in een parfum. Slechts één van de drie originele creaties komt eind 2021 ook effectief op de markt. Welke? Het is aan de bezoekers en de inwoners om de geur van Nantes te kiezen. Elke bezoeker wordt uitgenodigd om, na zijn snuffelervaring, een doorzichtige bal in het bakje van het parfum naar keuze te laten glijden. Zo lijkt het alsof een glazen fles zich druppel per druppel vult met het toekomstige parfum van de stad. Snuffel mee in het Château des Ducs de Bretagne en help Nantes een keuze maken. Eind 2021 is het parfum dan officieel beschikbaar en exclusief te koop in Nantes.

De schaduw achterna

De Parijse kunstenares Ulla von Brandenburg heeft iets met Nantes. Haar werk is geïnspireerd door theater en verbeelding. Ze nodigt het publiek uit om deel te nemen aan haar experiment met beweging, kleur, muziek en textiel. De doorgang van de Passage Sainte-Croix wordt gebruikt als decor. Video’s en sculpturen animeren haar tentoonstelling. Von Brandenburgs kunstwerk ‘Ombres Bleues et Jaunes’ bestaat uit verschillende hoofdstukken. Wie er altijd al van droomde om eens een onderdeel van een kunstwerk te zijn, is zeer welkom in de Passage Sainte-Croix. Het is slechts een (kleine) selectie uit het aanbod dat Nantes deze zomer omtovert tot een openbare kunstgalerij en bijdraagt tot het uitzicht van de stad. Kortom: Nantes is een kunststad die constant evolueert.
Estuarium Nantes-Nazaire

Estuarium Nantes-Nazaire

De zoektocht naar kunst beperkt zich in Nantes niet alleen tot de binnenstad. Tussen Nantes en het 60 kilometer verder gelegen Saint-Nazaire liggen 33 kunstwerken te wachten op bezoekers. De monding van de Loire doet, met zijn fascinerend gebied en zijn milieu- en erfgoedrijkdom, dienst als kunstroute. Ga in Cordemais op zoek naar ‘Villa Cheminée’, waar een industriële schoorsteenpijp in rood en wit bovenop een kleine villa staat in een tuin van de artiest Tatzu Nishi. Ontdek zeker ook het indrukwekkende ‘Serpent d’océan’, een 120 meter lange metalen slang die Loch Ness-gewijs uit de zee oprijst. Alle sites zijn vrij toegankelijk met de auto, met de fiets of te voet. En in de zomer met de boot.

Huang Yong Ping, 'Serpent d'océan'
Huang Yong Ping, ‘Serpent d’océan’ Franck Tomps

Passe-partout voor 7 dagen

Nantes heeft een uitstekend alternatief voor prijsbewuste bezoekers: de Nantes-pas voor 24, 48 of 72 uur. Deze stadspas is opvallend volledig en geeft toegang tot bijna alle interessante bezienswaardigheden van de stad zoals de Galerie des Machines de l’île, het Château des Ducs de Bretagne, het planetarium en het Jules-Verne Museum. Parking, openbaar transport en shuttle boot inbegrepen.

Een nieuwe en nog meer complete optie is de 7 dagen pas. De nieuwe 7 dagen-optie opent mogelijkheden om niet alleen de stad Nantes te ontdekken, maar ook het estuarium, de wijngaarden, de Erdre,… Zo wordt Nantes een uitvalsbasis voor de regio, ideaal voor een langer verblijf. Zoals een uitstap naar het wijnmuseum in Le Pallet, het Museum Terre d’Estuaire in Cordemais of een bezoek aan het Château de Châteurbriant. Of stap op de fiets en ontdek het estuarium Nantes-Nazaire in je eigen tempo.

Meer info

Filili Viridi, de 'Jardin des plantes'
Filili Viridi, de ‘Jardin des plantes’ Jean-Félix Fayolles

Lees de volledige reportage