Denis Van Weynbergh : « Deelnemen aan de Vendée Globe is de Everest der zeeën bedwingen. »

De Vendée Globe is de meest prestigieuze en grootste zeilrace ter wereld. Een kleine veertig schippers trotseert daarin alleen, non-stop en zonder hulp de wind en de getijden. Onder hen een Belg: Denis Van Weynbergh.

Denis Van Weynbergh is met zijn 54 jaar vastberadener dan ooit. Met beperkte middelen, maar een onwrikbare motivatie gaat hij de confrontatie met de toppers van deze discipline aan. Zijn spirit en enthousiasme overtuigden ons om samen met hem dit avontuur aan te gaan. Dit is het verhaal van een ontmoeting met een buitengewoon personage …

Vakantieweb: Hallo Denis. Allereerst, kun je ons iets meer vertellen over je voorliefde voor de zee?

Denis:Ik zeil al sinds ik een kind was. Ik begon met mijn ouders en toen ik klein was, heb ik een aantal ADEPS-stages gedaan. Ik heb altijd gevaren en in 2001 deed ik mijn eerste grote zeeraces op hele kleine bootjes. Deze “« mini transats” zijn races over de Atlantische Oceaan zonder satellietcommunicatie en met een echt eenvoudige GPS. Het is een van de beste scholen van oceaanracen! We zeggen vaak “behaal eerst je middelbaar diploma en dan zien we wel“,en  in de wereld van zeilen zeggen we “behaal eerst je Mini eerst en we zien wel daarna“. »

Julien ZAJAC / JZ Photography / Vendee Actu

Vakantieweb: Alleen op de wereld zijn, geconfronteerd met de woeste elementen, vertegenwoordigt toch een zware psychologische uitdaging?

Denis:Inderdaad. Ik nam al deel aan zeeraces als amateur, daarna volgden enkele bekende wedstrijden zoals de Route du Rhum op 40-voet boten. Hierdoor kon ik in België varen en werken: ik had een expressdienstbedrijf. Maar het idee van de Vendée Globe zat al langer in mijn hoofd. Dit is de heilige graal voor solo zeeracen! Het is net als de Everest voor een bergbeklimmer! Het project had enige tijd nodig om te rijpen. In eerste instantie dacht ik dat het moeilijk zou worden voor een Belg om deel te nemen aan zo’n prestigieuze wedstrijd. Maar in 2018 zei ik tegen mezelf dat het nu of nooit was. Dus kocht ik de boot die ik nu bezit en die in 2016 de Vendée Globe al volbracht. Destijds heb ik ook besloten om mijn bedrijf te verkopen om me volledig aan mijn project te kunnen wijden. De wedstrijd waaraan ik ga deelnemen, de Vendée Arctique, brengt de 25 beste schippers samen… We zitten dus op een zeer hoog sportief niveau… ».

Vakantieweb: Hoe slaagt een Belg met een beperkt budget erin om competitief te zijn?

Denis:Ik sta tegenover jongens met winnende projecten in de Vendée Globe die budgetten van 12 tot 15 miljoen euro hebben, wat ongeveer 10 keer meer is dan ik! Ik heb dus een aanpak die anders is dan de andere. We hebben bijvoorbeeld een team van 6 personen dat alleen uit vrijwilligers bestaat. Het tweede aspect, wat ook een filosofische keuze is, is dat we maximaal gerecyclede materialen, zeg maar “tweedehands”, gebruiken. We willen aandacht besteden aan onze koolstofvoetafdruk en dit heeft noodzakelijkerwijs ook een echte budgettaire impact. Zo scheurde ik in mijn laatste race een zeil, dus kocht ik een gebruikt exemplaar. »

Volg de avonturen van Denis mee op de socials of op zijn website!

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆