Deze lugubere gevangenis is omgebouwd tot… paradijs voor toeristen!

Op een steenworp van de kust van de Golf van Nicoya, in Costa Rica, was het eiland San Lucas tot nu berucht voor zijn gevangenis waar de gedetineerden onderworpen werden aan een onmenselijk gevangenisregime, en zelfs martelingen, van 1873 tot de sluiting in 1991.

In Augustus kreeg San Lucas definitief een nieuw en rianter lot, met de opening voor toeristen, ondanks de beperkingen in het kader van het coronavirus. Sinds vorig jaar stelden verschillende openbare instanties alles in het werk om het voormalige gevangeniseiland opnieuw op te fleuren door ontdekkingstochten uit te tekenen langsheen de natuurpracht en de fauna, terwijl de oude gevangenis ingericht werd om hem te openen voor bezoekers. 

Langsheen de paden die de 500 hectaren van San Lucas doorkruisen, zijn er midden in het bos de grondvesten van de eerste gevangenis te vinden. Vandaag vervangen geluiden van apen de pijn- en wanhoopskreten van de bannelingen. Je vindt er een grote biodiversiteit. “We zien heel wat witstaartherten Eekhoorns, leguanen, agoutis en pacas," (grote knaagdieren uit tropische en subtropische gebieden) vertelt Giovany Mora, een boswachter die al 14 jaar op het eiland werkt, trots aan het Franse persbureau AFP. 

"