Deze nieuwe regels gelden als je reisorganisator de prijs van je reis wil verhogen

Sinds 1 juli ll gelden er nieuwe spelregels voor het geval je reisorganisator de prijs van je reis wil verhogen. Waarmee moet je voortaan rekening houden?

Vacancesweb.be

Je boekt een pakketreis (bv. een vliegtuigreis en een hotel op je vakantiebestemming) via een reisorganisator. Loop je in dat geval nog het risico dat deze de prijs na je boeking alsnog verhoogt? Wat zijn in dat geval je rechten?

De prijs is vast, tenzij…

Je boekt een pakketreis (bv. een vliegtuigreis en een hotel op je vakantiebestemming) via een reisorganisator. Loop je in dat geval nog het risico dat deze de prijs na je boeking alsnog verhoogt? Wat zijn in dat geval je rechten? 

Het uitgangspunt van de wet is dat je reisorganisator de prijs van je reis niet zo maar mag verhogen. Hij mag dit enkel doen als de overeenkomst die je met hem sluit hem die mogelijkheid geeft. De overeenkomst moet dan meteen ook aan jou het recht geven op een prijsvermindering als de kosten die een meerprijs kunnen verantwoorden dalen.

In drie gevallen

Zelfs als de overeenkomst een prijswijziging toelaat mag die maar gebeuren in drie gevallen. Meer bepaald is zo’n wijziging mogelijk als de kosten van het vervoer (bv. met een vliegtuig) stijgen door een verhoging van de brandstofprijs, als belastingen die geheven worden door derden op je reis toenemen (bv. de toeristenbelasting ter plaatse) of als er een wijziging is in de wisselkoersen die voor de pakketreis van belang zijn.

Hij moet je tijdig verwittigen

De reisorganisator kan de prijs van je reis alleen verhogen als hij jou daar twintig dagen vóór het begin van de pakketreis van in kennis stelt. Hij moet je dan meteen een motivering voor die prijsverhoging en een berekening bezorgen. 

Als je reisorganisator de prijs van de reis met meer dan 8 % verhoogt, dan kan je die wijziging vooreerst aanvaarden. Je kan de overeenkomst echter ook opzeggen zonder een opzegvergoeding te moeten betalen. Bij een opzeg kan je voor een vervangende pakketreis kiezen als die door de reisorganisator wordt voorgesteld. Indien mogelijk moet deze van een gelijkwaardige of hogere kwaliteit zijn.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆