Deze souvenirs koop je maar beter niet op vakantie

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Als je op vakantie gaat moet je weten dat talrijke planten- en diersoorten beschermd worden. Je mag die goederen dan ook niet zomaar meebrengen als souvenir. Maar waarover gaat het precies?

Dat je van je vakantie niet zomaar namaakproducten mag meebrengen gaven we vroeger al aan. Maar ook als je souvenirs koopt ben je maar beter voorzichtig dat er geen verboden producten bijzitten

Bedreigde soorten

Sommige zaken die je koopt kunnen namelijk wel eens afkomstig zijn van bedreigde dier- en plantensoorten. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan beeldjes in ivoor, juwelen uit schildpad of koraal, handtassen en schoenen uit reptielenhuid, enz.

Check de lijst

Sommige zaken mag je absoluut niet meebrengen van vakantie. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om ivoor, huiden en kledij van katachtigen, sjaals uit wol van de Tibetaanse antilope, gitaren en luxe accessoires in Rio palissander enz. Andere zaken mag je dan weer meebrengen als je beschikt over een uitvoervergunning en een invoervergunning. Hierbij gaat het onder andere om koralen en juwelen van koraal.

Bepaalde souvenirs kan je tenslotte zonder vergunning meebrengen van je vakantiebestemming op voorwaarde dat de hoeveelheid binnen de aangegeven beperking valt. Voorbeelden zijn: kaviaar van steursoorten tot maximaal 125g per persoon en producten gemaakt van krokodillenleder (tas, riem, … met uitzondering van vlees en jachttrofeeën) met een maximum van 4 per persoon.

Twijfel je of je iets mag meenemen of niet, dan kan je dat checken op

de website

De sanctie

Bij een overtreding van de reglementering kan je een geldboete en/of gevangenisstraf krijgen. Tevens kan het souvenir in kwestie in beslag worden genomen.