Deze voorzorgen kan je nemen als je een vakantieappartement wil huren

Je overweegt om deze zomer enkele weken een appartement te huren aan de Belgische kust of een chalet in de Ardennen. Alleen zou je graag ‘een slag om de arm houden’ en liever hebben dat de huur niet doorgaat als de horeca bv. nog niet open is of het strand niet toegankelijk is. Hoe ga je dan te werk?

© Photo by Casper Menting on Unsplash

Maak afspraken

Je kan in de huurovereenkomst die je afsluit met de verhuurder overeenkomen dat de huur ‘voorwaardelijk’ wordt aangegaan. Zo kan je afspreken dat de huurovereenkomst wordt aangegaan onder een opschortende of ontbindende voorwaarde van bv. het open zijn van de horeca of het toegankelijk zijn van het strand. Weet wel dat zo’n afspraak enkel in de huurovereenkomst kan worden opgenomen als je verhuurder het daarmee eens is.  En of dat het geval zal zijn is maar ten zeerste de vraag… Heel wat landgenoten zullen deze zomer nu eenmaal in eigen land op vakantie willen gaan.

Je zou daarnaast in het huurcontract ook kunnen overeenkomen dat bepaalde omstandigheden kunnen worden aanzien als overmacht waardoor het huurcontract geen doorgang vindt.

En anders?

Maak je geen specifieke afspraken in de huurovereenkomst, dan gaat de huur in beginsel door van zodra je het appartement of de chalet mag betrekken en de overheidsmaatregelen je dat niet verbieden. Mocht dat door één of andere overheidsmaatregel niet het geval zijn, dan kan je allicht zeggen dat er sprake is van overmacht waardoor je ook geen huur moet betalen.

Mag je wel gebruik maken van het appartement of de chalet maar is de horeca niet open of kan je bv. niet op het strand dan gaat de huur als je niets anders afsprak wel door. De verhuurder kan naar onze mening dan zelfs vragen dat je de ‘volle pot’ betaalt voor het door jou gehuurde pand.

"