Terug

Deze zomer aan zee: veel kwallen, verloren kinderen en slechte zwemmers!

Aan onze Belgische kust hebben redders deze zomer 412 keer moeten ingrijpen om zwemmers of watersporters in gevaar te helpen.

Ter vergelijking: in de zomer van 2017 werden 'maar' 355 interventies geregistreerd, aldus de intercommunale Dienst Kustredding West-Vlaanderen (IKWV) op maandag.

 

Een gat in je luchtmatras?

Tijdens de laatste zomervakantie brachten de redders 1.708 kinderen terug naar hun ouders of verzorgers. Maar hun taken bleven niet beperkt tot dat doel. Ze hielpen ook 155 zwemmers, 40 personen die op een matras of opblaasbare boot dobberden, 19 surfers, 140 kitesurfers en 58 passagiers van catamarans en zeilboten.

 

Uitzonderlijke zomer

De stijging ten opzichte van de 355 interventies in 2017 is voornamelijk te wijten aan de uitzonderlijke weersomstandigheden die we deze zomer hebben meegemaakt. Mensen gingen ook naar redders op zoek nadat ze gestoken of gebeten werden door een zeedier: 172 mensen werden gestoken door een pieterman en maar liefst 1.241 badgasten werden gebeten door een kwal. Het aantal tussenkomsten in Oostende is nog niet rond omdat het seizoen daar later eindigt.