Dit Amazonewoud-achtige bos ligt niet ver van huis!

Rédaction / Redactie,
02-09-2021
Niet ver van Lourdes, in het zuidwesten van Frankrijk, vinden we de regio Baronnie. Daarin ligt een bos dat heel veel wegheeft van... het Amazonewoud! Een echt klein paradijselijk plekje dus, boordevol uitzonderlijke fauna en flora.

De Gourgue d’Asque is een vallei die verrast door zijn sprookjesachtige omgeving. Noem het gerust een magische plek die is ontstaan door de erosie van het kalksteengesteente door de rivier (de Arros) gedurende duizenden jaren. Het vochtigheidsniveau ligt er zodanig hoog dat er over vele jaren heen een weelderig bos is ontstaan.

3 uur buitengewoon wandelen

Een pedagogisch parcours met informatieborden over de plaatselijke fauna en flora zal gezinnen, koppels en vrienden in vervoering brengen. Het pad is gemakkelijk bereikbaar en over 9 km uitgestippeld, wat neerkomt op ongeveer drie uur stappen. Wij geven wat het weer betreft de voorkeur geven aan een grijze en vochtige dag aangezien het spektakel dan des te magischer is als er een lichte nevelsluier de rivier bedekt.
Je komt er oog in oog te staan met de geelzwarte salamander, maar ook met otters en bij schemering zelfs met de Pyrenese desman, een molachtig zoogdier. Qua flora kan je je ogen uitkijken op moerasflensjes, Welshe klaprozen, Sint-Janskruid en nog zoveel meer. Na het oversteken van de brug van de Asque-sluis leidt een smaller maar nog authentieker en pittoresker pad naar l’Œil de l’Arros, een bron die uitmondt in een natuurlijk oogvormig bassin. Geweldig om te bewonderen!

Gouffre d’Esparros, nog zo’n natuurlijk juweel

Op 20 minuten met de wagen van dit kleine Amazonewoud ligt Gouffre d’Esparros, een wonderlijke druipsteengrot die wordt beschouwd als een referentie op het gebied van bescherming
van het ondergrondse erfgoed. Ook hier kan je een gids volgen op een aangepast en respectvol parcours, langs
lange stalactieten en grote vallende blauwe “gordijnen”…

Hoe je er geraakt? Van eind april tot oktober wordt dagelijks een vlucht Brussel-Lourdes (1u45) ingelast door TUI Fly Belgium.