Malaga

Terug

Dit eiland, “het symbool voor de slavernij”, is heropend voor toeristen!

Het eiland Gorée, gelegen voor de kust van Dakar, is het symbool voor de handel in zwarte slaven. Na bijna 8 maanden lockdown opent het opnieuw zijn deuren voor toeristen...

Als gedenkplaats die ingeschreven staat op de Unesco werelderfgoedlijst als “symbool voor de menselijke exploitatie”, maar ook een pittoreske bestemming in de Atlantische Oceaan, trekt Gorée, van waar gedurende verschillende eeuwen Afrikaanse slaven vertrokken naar Amerika, gewoonlijk een massa bezoekers aan.

De heropening zal geleidelijk verlopen, met in het begin 8 overzetroeiboten per dag, in plaats van 12 vroeger, bevestigt Mamadu Adama Diop, voorzitter van het kabinet van de burgemeester van het eiland, Augustin Senghor. De sluiting van het eiland voor bezoekers heeft het lang gespaard van de pandemie, tot het eerste geval werd vastgesteld eind augustus. In totaal werden tot op vandaag drie gevallen vastgesteld, geeft Diop aan.

De economische gevolgen waren echter desastreus: heel wat inwoners van Gorée werken op het vasteland. Anderen verdienen de kost op het eiland zelf, vooral van het toerisme en aanverwante jobs. Het ‘Slavenhuis, het historische museum en het zeemuseum, “de restaurants, alles was gesloten. We werkten met 0% bezoekers,” benadrukt de kabinetschef.

 

"