Dit is de nieuwste trend bij Belgen op vakantie...

Minder toeristische en meer authentieke regio's, zoals het eiland Lanzarote in Spanje of Calabrië in Italië, winnen spectaculair terrein in vergelijking met de meer klassieke grote badplaatsen!

Het gaat om een analyse door touroperator Tui van de eerste boekingen voor 2020. Deze trend is merkbaar voor zowel lucht- en autovakanties en voor citytrips.

 

Het eiland Lanzarote, op de Canarische Eilanden in Spanje, wordt steeds aantrekkelijker. Het kleine zusje van toonaangevende bestemmingen als Tenerife en Gran Canaria heeft de laatste tijd het aantal vakantiegangers zien verdubbelen. De Costa de Almería, die grenst aan de populaire Costa del Sol, kent ook een spectaculaire groei van 50%, aldus Tui. Calabrië, gelegen op de hak van de Italiaanse laars, klom met 230%, gevolgd door Sicilië (60%). In Egypte wordt Marsa Alam, een paradijs voor duikers in de schaduw van Hurghada of Sharm El Sheikh, steeds vaker het hof gemaakt.

 

En autovakanties?

Tui ziet een grotere vraag naar groene, bergrijke bestemmingen, met Tirol in Oostenrijk in de hoofdrol. Denemarken heeft het aantal boekingen meer dan verdubbeld (+135%), terwijl ook Andorra (+35%) en Slovenië (+30%) het zeer goed doen.

Frankrijk zag zijn klassiekers, zoals de Côte d'Azur en de Provence, afnemen ten gunste van Languedoc-Roussillon en Normandië, twee bestemmingen die steeds populairder worden (+40%). Hetzelfde scenario in Duitsland: het aantal liefhebbers van het Zwarte Woud lijkt stabiel te zijn, terwijl de Moezel (+80%) en Eifel (+40%), die minder bekend zijn maar dichter bij huis liggen, in opmars zijn.

 

Citytrips

Valencia wordt op de hielen gezeten door Barcelona en verslaat Madrid. Milaan, de hoofdstad van de mode, is ook een grote hit (+75%) terwijl de Rome de status quo behoudt. In Oost-Europa wordt Krakau populairder dan Wenen.

Tui herinnert ons eraan dat januari traditioneel de maand is met de meeste boekingen voor de zomervakantie, waardoor het een uitstekende barometer is voor het observeren van nieuwe trends.