Terug

Dit is een van de hipste bestemmingen van België

Het is ongetwijfeld de populairste attractie in Belgisch Limburg en wordt door het beroemde Time Magazine als een van de 100 mooiste plekken op de planeet omschreven. Zeker de moeite waard om erheen te gaan dus! En de gemakkelijkste manier? Met de fiets!

© Visit Limburg

De hashtag #FDHW is al enkele maanden aan het boomen op het wereldwijde web en op tal van sociale netwerken. FDHW staat voor "Fietsen door het water" en is uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische attracties van de prachtige provincie Limburg, langs de Sahara van Lommel of de transparante kerk van Looz. 


Het idee dat bij de Limburgse overheid is ontstaan, was bijzonder: waarom geen fietspad aanleggen dat van begin tot eind een meer oversteekt, zonder dat fietsers laarzen of een duikpak moeten aantrekken? Dit gebeurde in Bokrijk, niet ver van Hasselt, door een waterdichte sleuf te creëren die zowel voor fietsers als voetgangers begaanbaar is en dit in één van de meren in het natuurgebied De Wijers. 

In enkele maanden tijd is het gebied uitgegroeid tot het populairste fietspad van Vlaanderen, met enkele honderden rijders per dag.

 

Hoe ga ik erheen?

"Fietsen door het water " is gelegen in het provinciaal domein Bokrijk, op knooppunt 91 van het lokale fietspadennet. Waar je ook vandaan komt in België of zelfs uit het buitenland, een auto heb je hier niet nodig. De makkelijkste manier? Neem de trein naar het station van Hasselt en stap dan op een (gedeelde) fiets. Of het nu gaat om de Blue-bike fietsen van de NMBS of om die van Mobit; voor een schamel bedrag huur je een fiets voor enkele uren. 


Eenmaal achter het stuur volg je gewoon fietspad nr. 95 door de dorpen Hommelheide en Kiewit. Op het einde van het parcours: de langverwachte oversteek in het prachtige Bokrijk, waar waterlichamen en kreupelhout elkaar opvolgen. Je kunt dan verder fietsen over andere paden of terugkeren naar Hasselt om de dag af te sluiten. Om Bokrijk vanuit Hasselt te bereiken, moet je ongeveer 30 minuten rekenen. De route is zeer gemakkelijk, met weinig blootstelling aan het verkeer.

© Visit Limburg