Dit krijg je als je een vakantieappartement met verhuurgarantie koopt

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Appartementen worden tegenwoordig wel eens verkocht met een verhuurgarantie. Op die manier ben je dan zogenaamd zeker dat je ook huurinkomsten geniet uit je investering. Maar hoever gaat zo’n garantie precies en wat moet je daarvan weten?
Vacancesweb.be

Er bestaat geen specifieke wetgeving rond verhuurgaranties die gegeven worden bij de verkoop van een vakantiewoning of –appartement. Welke spelregels spelen daar dan?

Bekijk de tekst

Als een verkoper je een verhuurgarantie biedt is het belangrijk de tekst daarvan grondig te lezen. Kijk na hoever de garantie precies reikt. Bekijk daarbij voor welke termijn de garantie wordt gegeven en welke bedragen worden gewaarborgd. Ga tevens na in welke mate je zelf nog enige inspraak krijgt als het er op aan komt een huurder te selecteren. Het is daarbij alleszins zo dat de ene garantie de andere niet is en er verschillen bestaan in de draagwijdte ervan.

Wie geeft de garantie?

Het is ook van belang na te zien van wie de garantie precies uitgaat. Als diegene die ze geeft uiteindelijk onvoldoende solvabel blijkt te zijn, ben je met de garantie namelijk weinig vooruit. Een eerste idee van de financiële toestand van diegene die de garantie geeft kan je vinden op de website www.nbb.be. Daar kan je namelijk allicht de verkorte balans van de vennootschap in kwestie bekijken. Dit is ook gratis.

Waarom is er de garantie?

Ga ook na waarom er voor het project een verhuurgarantie wordt gegeven. Misschien is dit wel het geval omdat het project anders moeilijk verkocht raakt en dit bv. omdat het een iets minder gunstige ligging heeft. Vergelijk de prijs ook met die van andere projecten waarbij je kan proberen na te kijken of je uiteindelijk niet meer betaalt dan bij een project waar er geen verhuurgarantie is.