Terug

Door de samenvloeiing van de verschillende klimaten zijn verschillende culinaire tradities ontstaan

Van de Middellandse Zee en de Pyreneeën tot het zuid-westen kunnen de Audenaren met recht trots zijn op hun streekeigen visproducten, konfijten en foies gras uit Lauragais

© Céline Deschamps

Dit zijn de paradepaardjes van Aude, een lijst die je het water in de mond doet lopen: pluimveeproducten, kip, parelhoen, kapoen uit het Land van de Katharen, konfijten en ganzenlever uit Lauragais. En om een specialist in 'zwarte diamanten' te worden, raad ik je ook aan om La Maison de la truffe d'Occitanie in Villeneuve-Minervois te bezoeken.

 

Kersen, zoete uien uit Citou, fijne vleeswaren uit de Montagne Noire, honing, kazen, lams- en varkensvlees uit het Land van de Katharen, truffels, asperges, Lucques olijven en olijfolie, rijst van rond het meer van Marseillette, schapen- en geitenkaas, wildbraad, everzwijnen- en varkensvlees, aardappels uit Pays de Sault, noga en pébradous uit Limoux en oesters, mosselen, paling en vis uit de Middellandse Zee…

 

Schaal- en schelpdierproeverij op Cap Leucate

Aan zee zijn er genoeg kleine restaurants en eettentjes waar u kunt aanschuiven om te proeven van met zeevruchten beladen plateaus.

 

Het staat er niet bekend om, maar Aude is een truffelgebied

Aude is onlangs zelfs uitgeroepen tot referentie op het gebied van zwarte truffels! Tegenwoordig telt de Association des Trufficulteurs Audois meer dan 650 truffelboeren, goed voor 700 beplante hectaren.

 

Natuurlijk ben ik de beroemde Cassoulet niet vergeten

Ook wel 'de ambassadeur van de gastronomie van Aude' genoemd! Er bestaat zelfs een 'route du cassoulet' in Aude, van Castelnaudary naar Carcassonne, een ontdekkingsparcours van 180 km waarbij alle ingrediënten van dit legendarische gerecht aan bod komen.

© Céline Deschamps

 

Cursussen, bezichtigingen, ontdekkingen

Kookcursussen, wijnen proeven en ontdekken, lokale markten, foires au gras, ontdekkingsweekenden, themadagen en wandelingen onder begeleiding van een gids zorgen voor een aangenaam verblijf in Aude!

Lees de volledige reportage