Drie kwart van Europeanen van plan om de komende maanden op vakantie te gaan

Julie Docsterd,
15-04-2022
Ondanks de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie, wil ruim drie kwart (77 procent) van de Europeanen deze lente en zomer op reis gaan. Dat blijkt uit een rapport van de European Travel Commission, een ngo die toeristische agentschappen uit 33 landen verenigt.
Alexander ramsey

Uit een bevraging begin maart bij 5.998 respondenten blijkt dat meer dan de helft (56 procent) van de Europeanen die tussen april en september 2022 wil reizen, binnen Europa blijft;  31 procent blijft in eigen land. Vooral zon- en strandvakanties (22 procent) zijn in trek, net als citytrips en bestemmingen aan de kust (beide 15 procent). ETC maakt een onderscheid tussen “kust & zee” en ” zon en strand”, omdat er in landen als Nederland, Denemarken of de Baltische staten ook een kust is waar vooral sportieve reizen plaatsvinden. Spanje blijft de populairste bestemming, gevolgd door Italië, Frankrijk, Griekenland en Portugal.

Belgische reizigers

De Belgische reizigers vallen volgens het rapport mooi in dat plaatje: 21 procent kiest een strandvakantie, 17 procent gaat naar de kust en 16 procent trekt naar de natuur. Topbestemmingen zijn Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland en Portugal.

Antoine akotozafy

“De oorlog in Oekraïne lijkt voorlopig weinig impact te hebben”

ETC wijst erop dat de oorlog in Oekraïne voorlopig weinig impact lijkt te hebben op het reisgedrag van de Europeanen. Wel plannen ze minder geld uit te geven: 51 procent is van plan 500 tot 1.000 euro uit te geven (+8 procent in vergelijking met de vorige peiling van december 2021), terwijl 8 procent minder Europeanen meer dan 2.000 euro wil uitgeven.

Last minute

Slechts een kwart heeft zijn reis al volledig geboekt, vooral voor reizen op korte termijn, wat erop kan wijzen dat mensen zich niet financieel willen binden. “De sector moet zich deze zomer richten op lastminuteboekingen“, aldus ETC.

Coronavirus

Het coronavirus blijft ook een belangrijke afweging bij het boeken van een reis, al passen wel steeds minder mensen hun originele reisplannen aan vanwege de pandemie. De respondenten halen nu het meeste vertrouwen voor het plannen van hun trip uit flexibele annulatievoorwaarden (14 procent) en reizen zonder coronabeperkingen (13 procent). Gevaccineerd zijn zakt naar de derde plaats, aangezien de meeste mensen ondertussen gevaccineerd zijn.