Drie zaken waar je moet op letten als je je vakantiewoning verhuurt via een verhuurkantoor

Als je het vakantieverblijf waarvan je eigenaar bent wil verhuren dan kan je daarvoor een beroep doen op een immokantoor. Waarop moet je dan zoal letten? En met welke kostprijs moet je rekening houden?

Als je je appartement aan zee voor korte periodes wil verhuren aan vakantiegangers, dan kan je door een immokantoor in te schakelen heel wat werk uit handen geven. Het is dan wel van belang een aantal zaken in het oog te houden.

 

Vergoeding

Je zal meteen ook moeten afspreken welke vergoeding het verhuurkantoor je vraagt. Vaak is dat een percentage van de huurgelden die worden ontvangen (bv. 15 %). Door op enkele verschillende plaatsen te gaan horen en de voorwaarden te vragen kan je de beste prijs krijgen. Kijk wel na of de dienstverlening die wordt geboden overal dezelfde is.

 

Taakomschrijving

Het immokantoor zal met jou een overeenkomst afsluiten. Zorg dat daaruit duidelijk blijkt welke taken het immokantoor op zich zal nemen. Zorg dat die zo volledig mogelijk zijn zodat je je zelf niet meer met de verhuur moet bezig houden. Zo kan het kantoor op zoek gaan naar huurders, de bezoeken doen met kandidaat-huurders, de sleutels overhandigen bij het begin van de huur, de plaatsbeschrijving opmaken, de meterstanden noteren, poetsbeurten organiseren, herstellingen laten doen als dat dringend nodig is enz.

 

Exclusiviteit?

Spreek meteen af gedurende welke periodes het verhuurkantoor je vakantiewoning te huur mag stellen en of het daarbij ook exclusiviteit krijgt. Best zorg je ervoor dat je het pand ook zelf mag verhuren mits je het verhuurkantoor op de hoogte brengt van de periodes waarin je zelf verhuurt. Zorg er alleszins voor dat er geen dubbele boekingen zijn.