Terug

Duik in de wondere wereld van Picasso en Gaudí: een verrassend cultureel Spanje

Gaudi, Casa Bart Lou Gaudi, Casa Bart Lou

De bewogen geschiedenis van Spanje heeft een bijzondere cultuur en architectuur voortgebracht, en ook grote namen als Picasso en Gaudí. Je kan een quasi oneindig aanbod artistieke steden ontdekken: van kunstparel Barcelona tot het ultramoderne Bilbao. Of neem deel aan één van de honderden volkstradities. In Spanje kan het allemaal.

 

 

Madrid, Barcelona en Bilbao

In Madrid is het CaixaForum een centrum voor cultuur: in het hart van de oude stad is een voormalige elektriciteitscentrale omgetoverd tot een spectaculair cultureel centrum. Of ontdek de Barrio de las Letras (‘Wijk van de Letterkundigen’). In deze centrumwijk leefden schrijvers uit de bloeiperiode van de Spaanse literatuur: Cervantes, Lope de Vega, Quevedo…

Barcelona herbergt in het  Picasso Museum meer dan duizend werken van de kubist. Alvorens binnen te gaan bij het Museum voor Hedendaagse Kunst van Barcelona (MACBA), mag je dan weer zeker niet vergeten even een blik te werpen op de muurschildering van Keith Haring.

In Bilbao ligt de grootste overdekte markt in Europa, Mercado de La Ribera. De façade wordt versierd met art-deco bloemfiguren. Al is Bilbao ook een moderne stad. Een symbool daarvan is de ‘Zubizuri’, Baskisch voor witte brug. Op deze voetgangersweg ontworpen door de beroemde Spaanse architect Sergio Calatrava wandel je onder een boogvormige constructie van dunne, stalen pilaren.


Picasso Museum Barcelona

 

Arabische invloeden

Arabische invloeden vind je in het Andalusische Granada, waar het impressionante paleizencomplex Alhambraalle aandacht naar zich toetrekt. De paradijselijke tuinen prikkelen de zintuigen: het zicht op de rozige natuursteen, de geur van jasmijn en appelsienen, de kletterende fonteinen. De hoog uittorende minaret ‘La Giralda’ op de kathedraal van Sevilla toont eveneens de stijlvolle harmonie tussen christendom en islam in bouwkunst.


Sevilla - Giralda

 

Van kubisme tot surrealisme en futurisme

Maar in Spanje vind je ook heel wat ultramoderne gebouwen. In de Valenciaanse ‘Stad van Kunst en Wetenschap’ waan je jezelf in een futuristische toekomstwereld.

Fans van het surrealisme vinden dat in de buurt van Barcelona. Vlak bij ligt Figueres, de geboorteplaats van Salvador Dalí, de schilder van droomlandschappen. In het Dalí Theater-Museum zijn grootse werken van hem te bezichtigen. Het knalrode museum met broodjes aan de gevel, eieren op het dak en een grote glazen bol al een surrealistische bezienswaardigheid op zich.

Er is natuurlijk nog de modernistische architectuur. Wie Gaudí zegt, zegt Sagrada Família, maar ook het Parc Güell in Barcelona komt van zijn hand. Dit park met een kleurrijke keramiek lijkt wel een surrealistisch dorpje: twee fantasierijke huizen met decoratief metselwerk en een doolhof van paviljoenen, trappen, banken en zuilen.

Waar Barcelona de stad is van Gaudí, is Málaga die van Picasso. Al moeten we voor zijn wereldberoemde werk ‘Guernica’ naar het koninklijke Madrid afzakken. Dit schilderwerk van gekwelde figuren in monochrome grijstinten geeft de woede van Picasso weer na het bombardement van het Noord-Spaanse stadje Guernica (‘Gernika’) in 1937 door de Duitsers. Tip: in Gernika zelf is op een muurschildering een exacte kopie van het schilderwerk te vinden.


Barcelona - Park Güell

 

Vechten tegen molens

Niet alleen voor schilders, maar ook voor schrijvers is het Spaanse landschap een dankbare inspiratie. Daar is Cervantes met zijn vermaarde werk ‘Don Quichote’ wel een goed voorbeeld van. De molens in de velden van Castilië-La Mancha vormen de vijanden van de dolende ‘ridder’. Het verhaal is zo populair dat er zelfs een route in het spoor van de wereldberoemde edelman bestaat.


Molen Castilla-La Mancha

 

Tomaten en rapen gooien

Liever de gekke toer op? Dan zijn er nog altijd de legendarische volkstradities. De laatste woensdag van augustus is Buñol nabij Valencia de place to be. Dan bekogelen vriend en vijand elkaar daar met rijpe tomaten op ‘Tomatina’. In Piornal in de Oost-Spaanse provincie Cáceres gooien ze op 19 en 20 januari dan weer met rapen. Het doelwit is de ‘Jarramplas’, een duivelse veedief. Die draagt een kostuum met kleurrijke franjes en een masker met stierenhorens. Gelukkig draagt hij metalen platen onder zijn kostuum, zodat de rapen niet al te hard aankomen. Om de typische flamencosfeer op te snuiven, is de Feria de Abril in Sevilla een aanrader.

Op de volksfeesten zijn de tapas een vaste waarde, maar in Baskische bars proef je zogenaamde ‘pintxos’, kleine hapjes. Zin in een Spaans drankje? De wijnstreek van Jerez is de bakermat van ‘sherry’. Deze versterkte wijn heeft een alcoholpercentage vanaf 15 procent. Wie wat anders wil, kan in Asturië terecht, bekend om haar cidercultuur.

Piornal - Tomatina

"