Terug

Duurzaam logeren in het Natuurpark van Les Ecrins

Chalet Alpelune

De “groene golf” zet ook de toeristische sector er toe aan nieuwe en verrassende logementsvormen aan te bieden. Op dit vlak blijft Les Ecrins zeker niet achter met een brede waaier aan ecologische en eigenzinnige verblijven. Tegenwoordig volstaat een hotel of een gastenkamer niet meer voor vele klanten. Binnen een duurzame levenshouding en een verbondenheid met de natuur gaat men al enkele jaren op zoek naar verblijven die in dat plaatje passen. Het credo daarbij is: duurzame materialen, een directe link met het ongerepte leven, waarbij zelfs een minimum aan comfort (met bijvoorbeeld droge toiletten of een houtkachel) wordt geaccepteerd, op voorwaarde dat de droom zo wordt vervuld.

Van berghut tot Finse kota’s

Les Ecrins vervult deze behoeften met tal van aangepaste verblijven. Zo wordt een tipi (zie hoger) aangeboden als overnachtplaats tijdens wandeltochten. Toeristen kunnen ook slapen in een maison d’hôtes dat enkel te voet bereikbaar is. In het gehucht Dormillouse vind je na een makkelijke voettocht van 45 minuten L’Ecrin de Violette met twee kamers en een gastentafel. Dat is handig, want eens je hier bent gearriveerd is het niet meer mogelijk om even ergens anders op restaurantbezoek te gaan! In de gîte-refuge Le Pas du Loup slaap je op een hoogte van 1 530 m (in Saint-Martin-de-Queyrières) in een massief houten chalet die volgens een bio-klimatologisch procedé werd gebouwd en voorzien is van een zonneverwarming en … een sterrenkijker. Een oase van rust om de sterren te bewonderen, ver weg van alle storende geluiden en verlichting. Camping Iscle de Prelles beschikt dan weer over Finse kota’s. Dit zijn houten hutten afkomstig uit Noord-Europa, die een riante en lichte leefruimte aanbieden onder hun besneeuwde daken.

Iscle de Prelles

Korte keten, bioproducten…

Vallouise, een dorp diep in de vallei, staat dan weer bekend voor zijn traditionele chalets met marmeren arcades. Hier zal het duurzame verblijf Au Fil de l’Onde zeker in de smaak vallen bij wie van gezelligheid en korte ketens houdt. De keuken serveert biologische en lokale gerechten. En ontspannen in open lucht kan hier lekker in het houten Noorse bad! Ik begon dit artikel in Puy-Saint-Vincent en beëindig het op dezelfde plaats: in de chalet Alpelune, met label écogîte en Esprit Parc, die door zijn Nederlandse eigenaars op traditionele wijze werd gebouwd met stenen, hout en een dak van lork. Hier kan je na een inspannende dag in de ongerepte omgeving van Les Ecrins heerlijk nagenieten bij een gastronomisch maal aan het haardvuur.

Chalet Alpelune

Lees de volledige reportage

Geniet ervan

Saint-chaffrey

Appartement te huur Saint-chaffrey France

vanaf €952 / week

Embrun

La Ferme des Ecrins

vanaf €926 / week