Terug

Een abdij die al meer dan 800 jaar haar geheimen verbergt

Val-Dieu is een magische plaats die in 1216 gesticht werd. Via smalle kronkelwegen tussen groene heuvels en kleine bossen kom je bovenop het plateau van Herve.

Park van de abdij van Val-Dieu © Ab. Val-Dieu Park van de abdij van Val-Dieu

De wegen maken deel uit van het RAVeL-fietsnetwerk dat via het centrum van Herve gaat. Eenmaal aangekomen in Val-Dieu wordt mijn aandacht meteen naar de kerk en het binnenplein getrokken. Het lijkt eigenlijk meer op een kasteel dan op een abdij. Wanneer ik door het portaal wandel en het binnenplein oploop, zie ik aan de basiliek (en geen kerk, leer ik tijdens mijn bezoek) grenzend iets wat op een kasteel lijkt. Wat ik nog niet kan zijn, is het klooster en de oude verblijven van de abdij. Tijdens een rondleiding ontdek ik de plaatsen die in het kloosterleven belangrijk zijn, zoals de kapittelzaal, de eetzaal, het scriptorium en het abtskwartier.

Vandaag zijn er geen monniken meer, maar de abdij blijft actief dankzij de inzet van gepassioneerde geestelijken. We bevinden ons hier op de weg van de heilige Jacques, waardoor de abdij heel wat toeristen en pelgrims aantrekt. Maar dat is niet alles. Ik ontdek hier ook een brouwerij, 6 bieren en kaas… Wat een verrassing!

Meer info

 

Ingang van de abdij © Ab. Val-Dieu

 

Uitzonderlijk: de brouwerij tegen de abdij

In België kennen we en houden we van trappistenbier. In de oude stallen op de abdijsite van Val-Dieu ligt de brouwerij die dezelfde naam draagt. Al eeuwenlang worden hier kennis en recepten op magische wijze overgedragen. Er zijn geen monniken of abten meer, maar toch worden hier nog 6 verschillende bieren gebrouwen door gepassioneerde aanhangers. Mijn favoriet? De Val-Dieu Grand Cru, fijn en elegant. Alles wordt op de site zelf geproduceerd. Val-Dieu is in België het enige abdijbier dat op de site van de abdij zelf gebrouwen wordt. Ik was erg gecharmeerd door de degustatie in de taverne Casse-Croute, gelegen op het binnenplein van de abdij. Een leuke brasserie met terras waar je abdijbieren en -kaas kan proeven en kan genieten van een heerlijk streekgerecht.

© Ab. Val-Dieu

 

De eetzaal van de monniken van de abdij van Val-Dieu © DDLH

 

Het park van de abdij, zijn levensparcours en evenementen

Achter de abdij van Val-Dieu ligt een negentiende-eeuwse tuin die volstaat met opvallende bomen en bestaat uit verschillende biotopen. De tuin werd erkend als historisch monument. In het park werd een levensparcours geïnstalleerd dat uit 8 haltes bestaat en waar je even afstand kan nemen van het hectische heden. Deze plaats valt buiten de tijd en zal je ongetwijfeld weten te raken, of je nu gelovig bent of niet. Het park is dagelijks van 8 uur tot 20 uur (in de winter van 8 uur tot 18.30 uur) gratis toegankelijk. Ik mag ook de vele evenementen, concerten en tentoonstellingen die hier georganiseerd worden niet vergeten te vermelden. Ik wil er graag eentje aanhalen: ‘Gospel for Life’ in december: 16 magische spektakels met meer dan 100 koorzangers. Photo: De park van de abdij Photo: Op het plein van de abdij

De park van de abdij © Ab. Val-Dieu

 

Op het plein van de abdij © DDLH