Terug

Een andere kijk op Luxemburg, moderne hoofdstad met diepe wortels

10/12/2021

In de stad vind je een mix van bewoners, werkenden en bezoekers van alle nationaliteiten die aangetrokken worden door de levenskwaliteit die deze hoofdstad op mensenmaat biedt: een historisch patrimonium dat sinds 1994 door de Unesco erkend is, een exuberant cultureel leven en een zeldzame mix van natuur en verstedelijking. De kunst van het goed samenleven.

De verschillende facetten van deze hoofdstad

Of je nu op de Place de l’Europe in Kirchberg staat of op de Chemin de la Corniche in de oude stad, tegen de reling van één van de beroemde bruggen of op de top van de citadel van Vauban, van overal lijkt Luxemburg een sterke plek die je niet loslaat.

Grund en de Cité Judiciaire vanaf de Corniche Charles Mahaux

Het Gibraltar van het Noorden

Een oud slot van Europa waar alle veroveraars de sleutel van wilden hebben, ze staken allen hun energie in het verder beveiligen van de plek die in de 18e eeuw de bijnaam ‘Het Gibraltar van het Noorden’ kreeg. De Corniche, gebouwd op de wallen van de ommuurde stad, wordt wel eens “het mooiste balkon van Europa” genoemd.

De Grund

De oude ambachtswijk nodigt je uit om te verdwalen in de steegjes van de benedenstad, met het ene na het andere kleine huis met leien daken elkaar opvolgen. Als je omhoog kijkt, kan je je inbeelden wat de 180 hectare grote verstevigde buurt eruit zag in de periode dat die nog maar 120 hectare groot was.

Een moestuin op de Corniche Charles Ma

Bruggen

Om zijn 100.000 inwoners te kunnen huisvesten, moest de hoofdstad uit zijn vroegere voegen barsten, buiten zijn grenzen, die afgebakend werden door de samenvloeiende valleien van de Alzette en de Pétrusse. Er werden bruggen gebouwd om de verschillende wijken met elkaar te verbinden. De Adolphe brug, een gedurfd kunstwerk uit 1903, verbindt het stadscentrum met het station en maakt zo de ontwikkeling van een feestelijk nachtleven mogelijk. De rode Grande-Duchesse Charlotte-brug verbindt de stad met het Europese centrum op het Kirchberg-plateau.

Kosmopolitisch, gezellig en ecologisch

Omdat het openbaar vervoer gratis is, biedt Luxemburg een echt alternatief om de auto te laten staan, maar ook groene ruimtes zodat je de stad niet hoeft te verlaten. De valleien van de rivieren de Alzette en de Pétrusse zorgen voor vredige ontspanningsplekken met grasvelden die als groene corridors langs de stromen glijden.

Het strand in de stad Charles Mahaux

“Het mooiste salon van de stad”

Als de zon en de middagpauze elkaar ontmoeten, of als je je laat verleiden door de milde uren van de late namiddag, verandert de Place d’Armes, een plek voor ontmoetingen en gedachtewisselingen in het hart van de oude stad, in een uitgestrekt terras waar je kan luisteren naar de muzikale uitspattingen van een piano op wielen of een fanfare.

Een gedurfde moderniteit

De lift van de Place Saint-Esprit brengt je naar de toegangspoort van de Ville Haute, in het hart van de Cité Judiciaire, waar alle rechtbanken gevestigd zijn. Een mooi wit gebouw waaraan enorme vazen in felle kleuren hangen, die het oog en het licht aantrekken.

Grund, historische wijk Charles Mahaux

Multiculturele smeltkroes

Met bijna 70% van de bevolking in het bezit van een buitenlands paspoort, biedt de hoofdstad een rijk cultureel leven, geanimeerd door kunstenaars uit prestigieuze internationale sferen, dat ook in de bovenstad te beleven valt.

Mudam, bedacht door Ieoh Ming Pei

Dit niet te missen museum op het vlak van hedendaagse kunst is een dialoog tussen het verleden, met het Fort Thüngen, en de toekomst, met de gebouwen van de Europese wijk Kirchberg.

Mudam, bedacht door Ieoh Ming Pei Charles Mahaux

De ‘Philharmonie’ ontworpen door Christiane de Portzamparc

Deze concertzaal is omgeven door een immense zuilengalerij die bestaat uit 827 verticale lijnen die het licht filteren en de luisteraar een brug bieden tussen de buitenwereld en de zaal waar elk jaar 380 concerten gegeven worden, een echte challenge voor deze kleine hoofdstad.

Le Philharmonie Charles Mahaux