Terug

Een frisse neus halen in de dichte bossen van de Vogezen

10/01/2022

Een onderdompeling in het universum van geblazen glas en kristal leidt tot een bezoek aan de bossen en valleien van de Vogezen. Tussen de Elzas en Lotharingen vervolledigen charmante dorpjes, kastelen en wandelingen op een gelukzalige manier de ontdekking van deze eeuwenoude kunst.

Hoewel het artistieke alibi zonder twijfel het startpunt is voor een bezoek aan deze regio, mag je zeker ook de natuur en de cultuur niet vergeten. Op minder dan een uur rijden van Straatsburg vergeet je snel de iconische vakwerkhuizen van de dorpjes van de Elzas, om door te dringen in het diepe woud van de Vogezen, met zijn hoogtepunt op 581 meter (le Grand Wintersberg). Dit is een ideaal excuus voor wandelingen, waarvan er veel (bewegwijzerd) zijn in dit gebied, het regionaal natuurpark Vosges du Nord. Een echte verademing is dit 128.000 hectare grote park, waarvan twee derde uit bos bestaat, doorkruist door in het totaal 2.600 km aan wandelpaden. Een groene long waarin je tijdens alle seizoenen kan wandelen. Met als extra bonus 40 kastelen, 28 musea en 5 belangrijke werken van de Maginotlinie is het een originele weekendbestemming.

De grothuizen van Grauthal Philippe Bourget ©

Kasteel Lichtenberg

Een voorbeeld? Kasteelruïne Lichtenberg. Het enige dat overblijft van het oorspronkelijke kasteel zijn de muren en fundamenten, gemaakt van roze zandsteen uit de Vogezen. Bezet door soldaten onder Lodewijk XIV, daarna een verdedigingspost tegen het Heilige Germaanse Rijk, werd het in 1870 door de Pruisen verwoest. De ruïne werd in de jaren 1990 gerestaureerd volgens een gedurfd recept: de middeleeuwse basis wordt gebruikt als fundering voor hedendaagse bouwelementen, waaronder de ongewone uitstulping gevormd door… een schelpvormige theatertribune! Vanaf de hoogste toren van het kasteel, dat een culturele en toeristische plaats geworden is, is het uitzicht over het dorp en de bossen van de Vogezen schitterend. Een gelijkaardige plek is het kasteel van La Petite-Pierre. Het staat aan de rand van dit toeristische dorp dat dankzij de vele hotels bekend staat als vakantieoord voor de bewoners van de Elzasvlakte.

Kasteel van Lichtenberg Philippe Bourget ©

Grothuizen van Grauthal

Van de andere bijzondere voorbeelden van het plaatselijke erfgoed moeten we de citadel van Bitche vermelden. Aanvankelijk gebouwd op bevel van Vauban, tussen 1680 en 1683, werd dit vestingbolwerk tussen 1740 en 1754 heropgebouwd. We hebben ook een zwak voor de grothuizen van Grauthal. Drie schilderachtige (gerestaureerde) woningen liggen verscholen onder een roze zandstenen klif en getuigen van het dorpsleven in voorbije eeuwen. Één ervan kan bezocht worden en werd tot 1958 zelfs door een vrouw bewoond. Binnen zijn de voormalige stallen te herkennen aan het feit dat de muren niet gepleisterd zijn. De eerste verdiepingen waren meestal gereserveerd voor kinderen en voor de opslag van veevoeder. Glasblaaskunst, natuur en ‘terroir’ zijn drie uitstekende redenen om deze streek in het noordoosten van Frankrijk te bezoeken.

Zicht vanuit kasteel Lichtenberg Philippe Bourget ©

Lees de volledige reportage