Terug

Een kaarsje branden in de Kathedraal Notre-Dame de la Treille

We vragen Olivier nog naar zijn 3 tips voor ‘zijn’ Lille: “Ten eerste: de kathedraal de la Treille moet je zeker hebben gezien.

Ten tweede: in een pand op de hoek van de Grand Place pronkt hoog in het fronton een prachtige gouden zon, een bedanking van de stad voor Louis XIV. Ten derde en mijn persoonlijke favoriet: de Spaanse façades van oude gebouwen in het centrum die gedecoreerd zijn in kleurrijk goud en oranje.”

 

Op aanraden van Olivier trekken we richting Place Gilleson waar de Cathédrale Notre Dame de la Treille in de hoogte rijst. De kathedraal is het middelpunt van de levendige Vieux-Lille wijk. In 1854 werd de eerste steen van de kathedraal gelegd in neogotische stijl. De bouwwerken verliepen heel moeizaam en uiteindelijk werd de kathedraal pas in 1999 voltooid. De spitsboogvormige voorgevel uit grijs massief marmer met een prachtig cirkelvormig roosvenster doet heel modern aan.

Het opmerkelijk ontwerp is van de hand van Peter Rice, de architect die ook het imposante Opera House van Sydney en het Centre Pompidou in Parijs heeft ontworpen. Neem de moeite om naar binnen te gaan en een kaarsje te branden. Het valt dan meteen op dat niet de grijze marmeren platen van de buitenkant overheersen, maar wel het bijzondere bruin-roze licht dat op een prachtige manier de majestueuze kathedraal binnenvalt. Een leuk adresje is de bierbar ‘L’illustration’ in de aanpalende rue Doudin. Hier vind je een uitgebreide bierkaart in een art nouveau-decor.

Lees de volledige reportage