Terug

Een premie van 1.100 euro om ‘in het paradijs’ te werken

Lijkt de titel je eerder sensatiezucht? Toch is het wel degelijk hoe de premier van de staat Queensland, in het noordoosten van Australië, dit stuk van de wereld omschrijft.

© Guillaume Marques

Geconfronteerd met een tekort aan arbeidskrachten door de pandemie, bieden de autoriteiten van Queensland een bonus van meer dan 1.100 euro aan iedereen die 'in het paradijs' wil komen "werken". Overal op het eiland hebben bars, winkels en restaurants moeite om personeel te vinden nu het land geen hordes buitenlandse rugzaktoeristen over de vloer krijgt die hun reis naar Australië gewoonlijk met klusjes ter plaatse financieren. Op nationaal niveau stijgt het aantal vacatures met bijna 30%, volgens de overheidsstatistieken, en men verwacht dat binnenkort volledige werkgelegenheid zal worden bereikt.

In Queensland is het probleem zo nijpend geworden dat de premier van de staat, Annastacia Palaszczuk, een bonus van 1.750 Australische dollar (€1.100) biedt aan iedereen die naar de staat verhuist om in de toeristische sector te werken. "We leven op een van de mooiste plekken ter wereld," zei Palaszczuk. "Deze campagne zal Australiërs nog meer redenen geven om in het paradijs te komen werken."

Het aanbod geldt enkel voor Australiërs: de grenzen van het land zullen waarschijnlijk pas binnen een jaar heropenen… Wat ook betekent dat het arbeidsprobleem waarschijnlijk nog groter zal worden naarmate het binnenlands toerisme geleidelijk aantrekt.