Terug

Een tijdreis op de helling van de Citadel van Luik

Je ziet ze bijna niet en toch zijn ze daar, op enkele passen van de Place Saint Lambert.

In de wirwar aan straatjes op de hellingen van de citadel ligt een oud posthuis © DDLH In de wirwar aan straatjes op de hellingen van de citadel ligt een oud posthuis

Wat een prachtige wandeling over de hellingen van de citadel. Een bijzondere plek bestaande uit veel groen, omwallingen, vestingen, steile trappen tussen historische huizen, privé terrassen en tuinen, kleine parken vol bomen, prachtige uitzichten over Luik en de omringende heuvels… Een prachtig openluchtmuseum. Wist je trouwens dat deze site door het Waalse Gewest erkend werd als natuurlijk erfgoed?

Meer info

 

En wist je dat er op die hellingen in het centrum van Luik nog steeds een boerderij, een bos, weides en wijngaarden te vinden zijn? Een landelijk eiland dat je absoluut gezien moet hebben tijdens je volgende uitstapje naar Luik! Er worden 4 parcours (tussen 45 minuten en 1 uur en 45 minuten) aangeboden om de hellingen te ontdekken. De wandelingen zijn gratis en vrij. Trek je wandelschoenen aan en vraag je kaart aan de Maison du Tourisme du Pays de Liège om niets te missen.

Het heuvelachtige labyrint in Luik © DDLH

 

Heel mooi uitzicht over de stad Luik © DDLH

 

Parcours door het historische centrum

Na je afdaling van de hellingen, raad ik je aan om enkele uren door het historische hart van de Vurige Stede te kuieren. Opvallend en verbazend. Luik verbergt heel wat verrassingen in enkele goed bewaarde of net gerenoveerde wijken. Een mooi huwelijk tussen oud en nieuw.

Onmisbaar: de Rue Hors Château en haar mooie huizen en kerken © DDLH

 

Je ontdekt er op mooie, rijkelijk versierde façades en doodlopende straatjes die uitkomen op verborgen pleintjes. De kerken, kloosters en musea pronken met hun felle kleuren. De Rue Hors Château is een van de mooiste aders van Luik en getuigt van het rijke commerciële verleden van de stad dankzij de nabijheid van de Maas en de haven. Kijk ook eens in de vele winkeltjes die zich in dit heroplevende stadsdeel gevestigd hebben. Ambachtslieden tonen er hun kunnen naast de heerlijke traiteurszaken, restaurants en cafés waar je de Luikse sfeer kan proeven.

Achter de bocht van een straatje kom je uit op dit levendige pleintje met traditionele huizen © DDLH

 

Het oude Ursulinnenklooster © DDLH

 

De trap van de Montagne de Bueren die naar de oude citadel leidt © DDLH

Lees de volledige reportage