Terug

Een uitstap naar de Nijl en zijn tempels

Vanuit Safaga raak je makkelijk naar de bovenvallei van de Nijl. Een interessante optie voor een cultureel tussendoortje tijdens een daguitstap.

Toegang tot de Denderah site Toegang tot de Denderah site

Kan je een strandvakantie met cultuur combineren in Egypte? Jazeker, bijvoorbeeld door te verblijven op de plaats waar de Rode Zee het dichtst bij de Nijl en de tempels van Luxor ligt. Dat is in Safaga, op 2 uur rijden van de stroom en op 3u van het religieuze complex van Karnak. Deze badplaats bevindt zich exact op 160 km van Qena, aan de oever van de Nijl, en op 230 km van Luxor. De lokale reisbureaus werken samen met de hotels en bieden dagtrips aan met een bus die ’s morgens zeer vroeg vertrekt (bv. El-Mallah). Je kan hiervoor ook een privéorganisatie met een voertuig aanspreken. Deze optie is flexibeler voor een koppel of als je met 3 à 4 personen reist. Het traject over de goede asfaltwegen is prachtig. Er zijn nog vele check-points, maar er wordt niet meer in konvooi gereden zoals voorheen.

 

 

In the middle of nowhere

Ver weg van alles rijd je langs ruwe rode bergketens, door rotswoestijnen en over plateaus van witte rotsen. Af en toe passeer je een restaurant of een tankstation, evenals kuddes schapen met eenzame, gesluierde herders. In Qena, een stad met 200.000 inwoners, tref je geen toeristen aan. Als je hier met een privéchauffeur bent, kan je hem vragen een bezoek aan de souks, de moskee of de koptische kerk te brengen. Vaak word je dan begeleid door een politievoertuig, maar dat is eerder omwille van de reglementen dan voor de veiligheid. De troef van Qena: hier vind je het echte, ongerepte Egypte. Ook de oevers van de Nijl zijn hier verlaten, zodat je volop kan genieten van het zicht op de grote Afrikaanse stroom! Wie niet verder naar Luxor reist, kan nog op 5km van Qena de tempel van Dendérah bezoeken.

Woestijn bij Safaga

 

Rotswoestijn en de Grote Tempel van Hathor

Verscholen in de rotswoestijn is dit complex vrij onbekend bij toeristen. Dit is een van de prachtigste gebouwen van het oude Egypte, dat dateert uit de Ptolemeïsche periode en vrijwel intact is. De Grote Tempel van Hathor is opgebouwd uit een gordel van stenen omwallingen met grote poorten en vormt een prachtig decor in deze omgeving. De zuilenzaal is indrukwekkend met zijn enorme gesculpteerde kolommen en de plafonds die gedecoreerd zijn met taferelen uit het dagelijkse leven van weleer. Ook in de kapellen komt de verfijnde kunst van de Egyptische samenleving prachtig tot uiting. Buiten bevindt zich een kleine tempel van Isis en een waterpartij omzoomd met palmbomen. Een mooi voorproefje van de Vallei de Koningen voor wie nog wat verder wil trekken.

Grote tempel van Hathor

"