Egypte: een sarcofaag uit de tijd van Ramses II ontdekt in Saqqara!

In Egypte werd een sarcofaag in rood graniet ontdekt in de necropool Saqqara, ten zuiden van Caïro. Het is de laatste ontdekking in een reeks in de regio.

De site van Saqqara, op zo’n 15 kilometer ten zuiden van de beroemde piramides van Guizeh, is erkend als Unesco werelderfgoed en staat bekend om de beroemde piramide van farao Djoser. De ontdekking van de sarcofaag van Ptah-em-uya, een hoge functionaris onder Ramses II, die over Egypte heerste tijdens de 13de eeuw voor Christus, is het werk van een team van Egyptische archeologen van de universiteit van Caïro.

De adellijke Ptah-em-uya was “koninklijk secretaris, hoofdopzichter van het vee en meester van de schatkist van het Ramasseum”, een bouwwerk om de glorie van Ramses II in Thebe, het huidige Luxor, te herdenken. Hij was ook “verantwoordelijk voor de offers aan de goden van het Oude Egypte”, zegt Mostafa Waziri, directeur van de Hoge Raad voor Oudheden.

De tombe van Ptah-em-uya werd vorig jaar ontdekt en tijdens recente opzoekingen kwam de granieten sarcofaag naar boven. Hij is “bedekt met inscripties” om “de overledene te beschermen” en met “scènes die zijn zonen en de god Horus voorstellen”, zegt de minister van Oudheden.

Op de site van Saqqara werden de afgelopen jaren heel wat schatten onthuld. Sommige critici vinden dat de hevige opzoekingswerken in Egypte eerder prioriteit gaven aan een mediacircus dan aan een solide universitair onderzoek, maar Caïro rekent op de nieuwe ontdekkingen om het toerisme weer aan te zwengelen, in afwachting van de inhuldiging van het “Groot Egyptisch museum” (GEM), die al verschillende keren verplaatst werd. Het GEM zou dit jaar ingehuldigd moeten worden en wordt omschreven als “het grootste archeologisch museum ter wereld”.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆