Einde lockdown: Update over luchthavenopeningen en nieuwe regels!

Wanneer gaan we weer op een vliegtuig kunnen stappen? Wat zijn de regels op luchthavens en in vliegtuigen? Een overzicht!

Weinig luchthavens zijn nog open. In Frankrijk heeft de luchthaven van Parijs-Orly aangekondigd dat deze tot de herfst gesloten blijft, en in België heeft de luchthaven van Charleroi laten weten dat ze pas op 8 juni commercieel zullen heropenen, een datum die uiteraard kan worden uitgesteld. Bovendien is het dragen van een masker verplicht, omdat dit een openbare plaats is waar veel mensen op doorreis zijn.

Op Brussels Airport is het dragen van maskers niet verplicht, maar wel aan te raden. De luchthaven bepaalt dat alle hygiënevoorschriften strikt moeten worden nageleefd en dat een sociale afstand van 1,5 meter moet worden gerespecteerd. Daarnaast werden maatregelen genomen om de gezondheid van reizigers te waarborgen: "aanpassing van wachtrijen, stickers met informatie over voorzorgsmaatregelen en waar je wel/niet mag zitten, plexiglas aan de balies, het gebruik van handgel, extra reiniging van oppervlakken enzovoort."

 

Hoe zit het met de maatschappijen?

Brussels Airlines heeft kenbaar gemaakt dat de vluchten niet voor 1 juni zullen worden hervat. Deze datum kan natuurlijk nog worden uitgesteld. Het dragen van een masker is verplicht, zoals de moedermaatschappij Lufthansa heeft aangekondigd, van 4 mei tot 31 augustus. De groep raadt reizigers aan om dit masker gedurende de hele reis te dragen, ook op de luchthaven van vertrek en op de luchthaven van bestemming.

Air France heeft een soortgelijke maatregel genomen. De luchtvaartmaatschappij verklaart ook dat zij "fysieke afstand aan boord waar mogelijk" heeft ingevoerd. "Op de meeste vluchten is het momenteel mogelijk om klanten de ruimte te geven". De lucht in de cabine wordt om de drie minuten ververst en gefilterd door een filter van het type Hepa, "identiek aan de filters die in operatiekamers worden gebruikt en die het virus niet doorlaat", voegt Air France eraan toe.

"