Terug

Etten-Leur. Van Gogh’s eerste echte atelier

02/09/2021

Na omzwervingen in de rest van Nederland, Parijs, Londen en zelfs Brussel en de Borinage verbleef Van Gogh vaak in Etten-Leur.

Street art muur over en rond Van Gogh
Street art muur over en rond Van Gogh VisitBrabant

Zijn familie woonde er gedurende zeven jaar en hij viel er geregeld binnen. Het werd zijn toevluchtsoord, want hij had soms heimwee naar Brabant, dat hem zeer nauw aan het hart lag. In 1881 woonde hij bijna een jaar in de pastorie van Etten waar hij voor het eerst een atelier had, want hij is pas op zijn 27ste beginnen schilderen.

Etten betekende dus een keerpunt in zijn leven. Een prachtig werk dat hij pas op het einde van zijn leven schilderde in Arles, ‘Herinnering aan de tuin in Etten’, is een vrolijk en vooral kleurrijk meesterwerk. Hij had dan ook de beste herinneringen aan deze plek.

Herinnering aan de tuin van Etten, 1888, 73 × 92 cm
Herinnering aan de tuin van Etten, 1888, 73 × 92 cm Vacancesweb.be

De Van Gogh Kerk

Ook in Etten-Leur bezoeken we verschillende Van Gogh monumenten, waaronder zijn standbeeld op de plek waar hij zijn eerste echte atelier had, de oude kosterwoning. Het wandelboekje ‘De Ettense Mijl’, leidt ons langs alle belangrijke plekken. Hoogtepunt hier is de Van Gogh kerk, waar zijn vader 7 jaar dominee was. Het is een niet te missen halte op de Brabantse route in de voetsporen van de grootmeester. Je vindt er heel wat informatie want het is een bezoekerscentrum geworden, maar vooral de glasramen trekken onze aandacht. Ze illustreren op een unieke manier de verschillende fases uit het leven van de schilder. Net ernaast, een plek die gegeerd is bij Instagrammers, is de Van Gogh muur, waarop replica’s van zijn werken pronken, street art als eerbetoon aan de meester met een gigantisch zelfportret als publiekstrekker.

Glasraam in de Van Gogh Kerk
Glasraam in de Van Gogh Kerk Myriam Thys

Lees de volledige reportage


OOK INTERESSANT VOOR JOU